Komentara: 1
Pregleda: 1638

Polovina radnika na kolektivnom godišnjem

08.01.2010. u 17:21h
Izvor: RTV Yueco
Polovina radnika na kolektivnom godišnjem

Preko 2.000 preduzeća u regionu poslalo je svoje radnike na kolektivni godišnji odmor. Pojedina preduzeća spojila su katolički Božić, Novu godinu, dane vikenda i Pravoslavni Božić u niz neradnih dana. Mini godišnji odmor za vreme novogodišnjih praznika sastavni je deo poslovnih planova pojednih preduzeća koja ovo vreme koriste za svođenje bilansa iz prethodne godine. Pored novogodišnjeg, radnici mogu očekivati kolektivni godišnji i za vreme uskršnjih praznika.

Za razliku od prvog dana Božića, kada je centar grada bio pust, danas je u gradu življa atmosfera. Kafići su puni, a i novogodišnji šoping je još uvek aktuelan. Razlog verovatno leži u činjenici da je od preko 4.000 firmi, koliko ih posluje u regionu, više od polovine svoje radnike poslalo na kolektivni godišnji odmor, a većina od katoličkog Božića do 11. januara. Pojedina preduzeća ovaj kolektivni godišnji odmor su i planirala u svom poslovanju, a većina prve dane Nove godine koristi za svođenje bilansa prethodne godine, ističe Slobodan Vojinović – predsednik RPK Subotica.

Činjenica da u vreme svetske ekonomske krize i u svetlu posledica koja ona ostavlja na našu privredu većina radnika ide na kolektivne godišnje odmore, za sociologa i dugogodišnjeg sindikalnog lidera Milenka Smiljanića je pogubna, posebno po svet rada.

Kolektivni godišnji odmori na prelazu iz stare u novu godinu nisu novina u domaćoj ekonomiji. Kao i prethodnih godina, još jedan kolektivni godišnji radnici mogu očekivati za vreme uskršnjih praznika, nakon čeg sledi i pojedinačni godišnji odmor svakog od nas. Kad se sve sabere, preko mesec dana od 12 koliko ih ima u godini smo na godišnjim odmorima. Za razvijeni zapad, kojem deklarativno težimo, ova pojava je – nezamisliva.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1638
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.