Komentara: 0
Pregleda: 382

Položeni venci na bistu Jovanu Mikiću Spartaku

09.10.2024. u 14:34h
Izvor: Subotica.com
Obeležavanje osam decenija od oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu nastavljeno je danas polaganjem venaca na bistu Jovanu Mikiću Spartaku, heroju narodnooslobodilačke borbe.
Položeni venci na bistu Jovanu Mikiću Spartaku

Spomen obeležje je nedavno postavljeno u dvorištu osnovne škole koja nosi njegovo ime, a senima komandanta Prvog partizanskog odreda poklonili su se predstavnici Subnora, đaci i građani.

 - Na ovaj način želimo da podsetimo sve one koji danas žive u slobodi, naročito decu, da je upravo sloboda najvažnije dostignuće današnjice. Srbija treba da bude najponosnija na tekovine iz tog perioda, jer smo često bili jedini začetnici klice slobode koje sija – poručio je Aleksandar Toković, predsednik gradske organizacije Subnora. – Putem literanog konkursa podstakli smo decu da razmišljaju o tome,a ona su nam lepo odgovorila da je to pravi put, da obeležavamo, da se srećemo, da pominjemo ta imena i značaj slobode. Veći je značaj slobode, što je više sukoba u okruženju.

Položeni venci na bistu Jovanu Mikiću Spartaku

Spartak je, podsetimo, ranjen 10. oktobra, na dan oslobođenja Subotice na Železničkoj stanici i kasnije podlegao povredama. Pored njega, tu je i 7014 naših sugrađana koji su dali živote za oslobođenje Subotice od fašističkog okupatora.

- Drago mi je da su sa nama đaci jer tako na prai način negujemo uspomene na sve te ljude. Danas Spartak, juče Kizur, Matko Vuković, Lazar Nešić, Lola Vol, kada se radi o idolima koje omladina traži to su pravi ljudi. Spartak je bio nastavnik, sportista, prvak Balkana u troskoku, tako da ovo je prava stvar i u narednom periodu učenici treba da neguju uspomene na antifašističku borbu – dodaje Mikloš Olajoš Nađ, predsednik UG „Solidarnost“.

Položeni venci na bistu Jovanu Mikiću Spartaku

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 časova i 43 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 382
Povezane teme

komunisti

subnor subotica

mikloš nađ olajoš

jovan mikić spartak

aleksandar toković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.