Komentara: 1
Pregleda: 1107

Pomozimo da Mateo napravi svoj prvi korak

17.10.2024. u 14:37h
Izvor: Subotica.com
Mateo Poljaković iz Starog Žednika je trogodišnji dečak koji svojom lepotom, pameću i umiljatošću pleni i obasjava. Kao i svako voljeno dete potrčao bi u zagrljaj, ali, nažalost, još uvek ne može. Zbog cerebralne paralize od koje boluje još uvek nije prohodao. Jedini način da stane na svoje nogice i počne da šeta je operacija koja košta 130.000 evra.
Pomozimo da Mateo napravi svoj prvi korak

Za njegovu porodicu, koja živi od jedne plate, to je ogromna suma i zato im je potrebna naša pomoć.

Mateo je na svet došao u 28. nedelji, kao prevremeno rođena beba bio je težak oko kilogram i dugačak 37 centimetara. Svoje prve dane proveo je u inkubatoru u Dečjoj klinici u Novom Sadu, a kao zdrava beba posle šest nedelja stigao je kući gde su ga dočekala dva starija brata.

- Znali smo da kod prevremeno rođenih beba sve ide mnogo sporije, ali on nikako nije mogao da pomera ruke i noge. Lekari su govorili da je sve u redu, da će prohodati ali mi smo ipak krenuli na analize. Sa dve godine je urađena magnetna rezonanca koja je pokazala oštećenje leve strane, ali nam je neurolog rekla da je sve u redu, da ne moramo toliko da brinemo. Fizijatar koji ga je posle pogledao rekao je da ipak nije sve kako treba – priča nam majka Kristina.

Pomozimo da Mateo napravi svoj prvi korakMateu je posle specijalističkog pregleda prošle godine ustanovljena dijagnoza cerebralne paralize (G800 Paralysis cerebralis spastica quadriplegica) kao i niz mešovitih razvojnih poremećaja (F82 Disordo evolutions functionis motoricae specifikus). Od septembra ima redovne intenzivne fizikalne tretmane.

- Svi smo posvećeni njemu. Moramo da vežbamo svaki dan po uputima koje smo dobili iz bolnice, često odlazimo kod lekara. Ili je ili kod mene u rukama, ili u kolicima kada smo napolju. Pokušava da puzi, i to vojnički, jako se trudi i tako i nas pokreće i daje nam snagu. Ponekad se digne uz nameštaj, ali nesigurno, mora neko da bude uz njega. Stalno mora da ima nadzor. Zbog toga ne mogu da ga upišem u vrtić i nastavim da radim – dodaje majka, dok Mateo oko naših nogu pokušava da se podigne.

Pomozimo da Mateo napravi svoj prvi korakNada da to i učini postoji u SAD ili Turskoj gde se rade SDR operacije. One moraju da se urade dok dete ne napuni pet godina, te je Mateu ostalo relativno malo vremena.

- Sada raste i mišići mu se skupljaju. Posle operacije postoji mogućnost da prohoda, ali to nije kraj jer su vežbe i fizikalne terapije njemu potrebne sve dok raste. Tako će biti i posle operacije, samo ćemo videti koje i kako. Može da se uključi botoks, vrsta injekcije koji bi mogao sada da dobije, to nije dugoročno, nego na šest meseci, to bi mu isto pomoglo da se osloni na svoje noge, ali jedna  košta hiljadu evra – uzdišući se mama. – To je sve ogroman novac a mi ga nemamo.

Da Mateo napravi svoj prvi korak svi možemo poći slanjem sms poruke 1727 na broj 3030, ili direktno uplatom na dinarski račun 160-6000001997494-33, ili devizni 160-6000001998522-53. VIše o mogućnostima novčanih donacija na sajtu budihuman.rs

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 časova i 44 minuta
Komentara: 1
Pregleda: 1107
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.