Komentara: 4
Pregleda: 5253

Pomozimo Sofiji da ima bezbrižnije detinjstvo

16.05.2024. u 13:07h
Izvor: Subotica.com
Malecka, petnaestomesečna Sofija Pranić je preslatka i vesela bebica, koja najviše voli da se igra sa starijom sestricom. Nažalost, njihova igra je obazriva i traje vrlo kratko, jer Sofija boluje od tuberozne skleroze, teške bolesti na mozgu koja joj izaziva epileptične napade. Oni se, pak, mogu sprečiti, ali samo operacijom i oporavkom u Americi za šta je potrebno oko 27 miliona dinara. Za porodicu je to ogromna suma i neophodna im je naša pomoć.
Pomozimo Sofiji da ima bezbrižnije detinjstvo

Kako priča mama Katarina, prve epileptične napade Sofija je imala sa samo dva meseca, kada počinju njeni boravci po bolnicama u Subotici, Novom Sadu, Beogradu i Mađarskoj.

- Oko pola godine smo bili u Novom Sadu, ali pomaka nije bilo, potom smo bili u Beogradu kod Galine Stevanović na neurohirurgiji, koja nas je poslala u Budimpeštu kod Ane Kelemen, gde je ustanovljeno da ima tubere na mozgu. Do sada je imala pet dijagnoza, a ovo tuberozna skleroza je zvanična i konačna. To su mali, benigni tumori na desnoj strani mozga, koji joj izazivaju napade – objašnjava nam mama Katarina u trenutku predaha od terapija koje svakodnevno radi sa Sofijom. – U Mađarskoj nisu želeli da je operišu jer bi izgubila mnogo više funkcija nego što bi dobila. Preporučili su nam kliniku u Memfisu, gde te tumore uništavaju ciljano. Do sada je četvoro dece iz ovih krajeva bilo tamo i operacija im je pomogla da nemaju više epileptične napade.

Pomozimo Sofiji da ima bezbrižnije detinjstvoOno što roditelje najviše brine je što svakim napadom mogu da zaborave ono što su do sada naučili.

- Ona se tek sada okreće na leđa, ne sedi, levu ruku jedva koristi. Stalno radimo sa njom fizikalnu terapiju, pije deset lekova dnevno,  ali  svakodnevno ima te sitne napade koji traju par sekundi, a samo jedan je dovoljan da sve to zaboravi i da se vrati na početak. Zato smo u stalnom strahu – nastavlja majka. - I pored svega, ona je toliko veselo i milo dete, uvek je nasmejana.  Najviše se obraduje kada joj dođe šestogodišnja sestrica, kada je vidi kao u Boga da gleda, a i seka nju obožava. Igrale bi se, ali, nažalost, ne mogu. U početku mi je bilo jako teško, ali taj strah i šok brzo je zamenila odlučnost da se borim za nju i da ne odustajem.

Iako sve sami nose na svojim plećima, roditelji ne posustaju od borbe da Sofiji pruže lakše i lepše detinjstvo.  Da bi to uspeli potrebno im je oko 200.000 dolara, koliko iznosi operacija i terapija u Memfisu. Sredstva su potrebna za specijalističke preglede, fizikalne terapije, logopedske tretmane, operativno lečenje, kognitivne terapije, lečenje u inostranstvu kao i za putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja.

- U Mađarsku smo išli putem RFZO, ali boravak u Americi ne plaćaju, jedino možda ako odemo tamo, platimo i donesemo papire. Do sada smo mogli sami, ali za mene koja sam na porodiljskom i muža koji je nezaposlen ovo je ogromna cifra. Nije lako na ovaj način tražiti pomoć, ali nemamo drugog izbora. Njeno zdravlje nam je jedino važno – treperavim glasom kaže Katarina.

Pomozimo Sofiji da ima bezbrižnije detinjstvo

Subotičani su do sada mnogo puta pokazali i dokazali da u našem gradu žive nesebični ljudi velikog srca. Pomozimo sada i Sofiji da ima bezbrižnije detinjstvo.

To možemo da učinimo slanjem poruke na 1660 na 3030, zatim uplatom na dinarski račun 160-6000001908565-70, odnosno uplatom na devizni račun 160-6000001909733-58 (IBAN: RS35160600000190973358, SWIFT/BIC: DBDBRSBG). Sva sredstva (poruke i novac) odlaze na Sofijino ime u fondaciji "Budi human".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 4 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 5253

Povezane vesti

Povezano dešavanje

Povezane teme

Humanitarna akcija

humanitarna pomoć

humanitarni apel

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.