Komentara: 9
Pregleda: 7316

Porazna statistika: 1.400 beba, a 500 abortusa

26.09.2012. u 16:45h
Izvor: RTV Yueco
Samo 10 odsto parova koristi neki vid kontracepcije, kažu stručnjaci povodom obeležavanja Svetskog dana kontracepcije. Lekari ističu važnost korišćenja savremene kontracepcije, da bi se izbegle posledice kao što su neželjena trudnoća, abortus ili seksualno prenosive infekcije.Savremena kontracepcija, osim što je najefikasnije sredstvo zaštite od neželjene trudnoće, pruža svakoj ženi slobodu izbora i čuva njeno reproduktivno zdravlje.
Porazna statistika: 1.400 beba, a 500 abortusa

Mladi se o seksualnom zdravlju informišu na internetu i u medijima, a stupaju u seksualne odnose sve ranije, ne znajući osnovne stvari. Edukacija bi trebalo da počne u porodici, ali i društvo ima obavezu da u obrazovnom sistemu prati tu temu važnu za život mladih ljudi koji tek stasavaju, kažu lekari. I dalje se kao kontracepcija u našem društvu koriste nepouzdane medode, najčešće zbog neosnovanog straha i nedovoljne obaveštenosti mladih.

Dok kondom pruža zaštitu od većine polno prenosivih bolesti, hormonska kontracepcija kao što je pilula predstavlja jednu od najefikasnijih danas dostupnih metoda za sprečavanje neželjene trudnoće. Za mlade koji žele da budu zaštićeni i od polno prenosivih bolesti i od neželjene trudnoće najbolje rešenje je dvojna zaštita: kondom i pilula, kažu ginekolozi.

Zbog činjenice da samo 10 odsto parova koristi neki vid kontracepcije, u subotičkoj Opštoj bolnici godišnje se obavi oko 500 abortusa, što je izrazito veliki broj kada se zna da se godišnje rodi oko 1400 beba.

Ginekolozi upozoravaju da mlade devojke nekontrolisano koriste urgentnu kontracepciju kao što je „pilula za dan posle“. Pored njenog korisnog dejstva kao vida zaštite od neželjene trudnoće, ona nosi i velike rizike po zdravlje jer nije predviđena za čestu upotrebu. Zato je o najboljoj kontracepciji, potrebno razgovarati sa ginekologom. Sve što ih zanima o ovoj temi, mlade devojke mogu dobiti u Savetovalištu za mlade, koje postoji pri Domu zdravlja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 7316

Povezana vest

Povezane teme

abortus

kontracepcija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.