Komentara: 17
Pregleda: 4663

Pored kovida haraju i drugi virusi

21.10.2022. u 14:21h
Izvor: TV Subotica
Jedna četvrtina testiranih pacijenata u subotičkoj Kovid ambulanti bude pozitivna, dok se ostali pacijenti javljaju zbog drugih infekcija – trenutno haraju i drugi virusi, kao i prehlade. Na sreću, kliničke slike su veoma blage i sve prolazi uglavnom za nekoliko dana, dok su uputi u bolnicu zbog kovida veoma retki.
Pored kovida haraju i drugi virusi

Broj pozitivnih već mesec dana stagnira – na nedeljnom nivou otkriva se od 170 do 190 slučajeva od pregledanih 750 do 850 pacijenata. Ipak, većina građana koji se javljaju budu negativni, a iskustva lekara pokazuju da je jesen donela i one uobičajene infekcije – respiratorne, abdominalne, stomačne, kao i prehlade.

- U proteklih mesec imamo prilično isti broj pacijenata koji se javljaju na pregled, većina njih je negativna,  oko 25-30 odsto se utvrde kovid pozitivnim. Pacijenti koji nam se javljaju, a nemaju kovid  infekciju uglavnom imaju pojačani kašalj, urinarne infekcije, bolovi u grlu, curenje nosa, proliv i povraćanje - ističe dr Elizabeta Vrana, koordinatorka Kovid ambulante.

Pored kovida haraju i drugi virusi

Kako su simtomi i klinička slika toliko slični da i sami lekari teško razlikuju kovid od nekih drugih virusa i prehlada, test je taj koji sa sigurnošću govori da li je reč o kovid, ili nekoj drugoj infekciji, objašnjava sagovornica TV Subotice. Savet je da se stariji i hronični pacijenti jave na pregled kako bi se sa sigurnošću postavila dijagnoza i kako bi u slučaju kovida dobili terapiju.

- Pacijenti koji imaju prehladu ili virus, trebalo bi nekoliko dana da miruju zato što je mirovanje najbolji lek za virusnu infekciju. Generalno savetujem da se odleži kući, osim za stariju populaciju i hronične bolesnike koji treba da dođu kod nas u Kovid ambulantu zato što još uvek dajemo terapiju za kovid infekciju, tzv. atnivirotike i po potrebi budu pod nadzorom lekara - dodaje dr Vrana

U Kovid ambulanti trenutno radi četiri tima što je dovoljno za ovaj obim posla. Radno vreme je od 7 do 20 časova, dok je najnovijom odlukom nedeljom skraćeno do 14 časova.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 4663
Povezane teme

prehlada

sezona gripa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.