Komentara: 0
Pregleda: 4523

"Porodica za svako dete"

22.02.2010. u 12:58h
Izvor: RTV Yueco
"Porodica za svako dete"

Svega 15 odsto mališana koji žive u hraniteljskim porodicama čine deca sa posebnim potrebama. Projekat pod nazivom "Porodica za svako dete" koji je predstavljen u prostorijama Centra za socijalni rad ima za cilj poboljša zastitu dece ometene u razvoju i popularizuje hraniteljstvo. Projekat je realizovan u saradnji sa organizacijom "Save the children" uz podršku Evroske unije.

Specijalizovano hraniteljstvo je termin koji se kod nas prvi put pojavljuje tek 2005. godine. On označava poseban oblik hraniteljstva, odnosno smeštaj u hraniteljske porodice dece koja imaju dodatne potrebe, te zahtevaju posebne veštine hranitelja. Od reforme hraniteljstva 2002. godine, broj dece koja žive u hraniteljskim porodicama u Srbiji se utrostručio, tako da je na kraju 2009. bilo oko 3300 hranitelja.

Subotica spada u gradove sa najvećim brojem hraniteljski porodica. Prema podacima Centra za socijalni rad, trenutno oko 230 dece živi u 130 hraniteljskih porodica. Međutim, mali je broj dece ometene u razvoju koja su zbrinuta u hraniteljskim porodicama, svega 30.

Predviđene su i brojne olakšice za hraniteljske porodice, tako da se viskina naknade za hraniteljstvo kod lake i umerene retardacije uvećava za visinu naknade za tuđu negu, dok se kod kombinovavanih teškoća i drugih smetnji uvečava za 50 odsto od ukupne naknade za hraniteljstvo. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Centara za socijalni rad i lokalnih samouprava iz Novog Kneževca, Čoke, Kanjiže, Ade, Sente, Bačke Topole, Malog Iđoša, Sombora i Subotice, kao i hranitelji koji se bave ovim vidom zaštite dece.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4523
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.