Komentara: 0
Pregleda: 406
Foto

Poruka Festivala ljubavi: Svako može nešto i svi možemo sve

01.10.2024. u 10:17h
Izvor: Subotica.com
Na terenu iza Hale sportova u Dudovoj šumi održan je 6. po redu "Festival ljubavi - inkluzija na delu" na kome su učestvovala deca sa teškoćama u razvoju zajedno sa decom iz subotičkih škola. Uz igru, zabavu, druženje i savladavanje prepreka na poligonima deca su poslala jasnu poruku - da se sva deca isto raduju i da svako od nas može nešto.
Poruka Festivala ljubavi: Svako može nešto i svi možemo sve

Teren iza Hale sportova u Dudovoj šumi ugostio je veliki broj dece koja su došla sa istim ciljem - da okušaju svoju spretnost i umeće pri savladavanju različitih prepreka na poligonima, ali i da se druže, zabave i steknu nove prijatelje. 

 - Bacali smo džakove, imali smo po pet pokušaja da ubacimo džak u rupu,  a na drugom poligonu je bilo skakanje. Zabavili smo se i družili. Sviđa mi se što sam ovde, ovo je i prilika da vidim neke stare druge koji su već završili školu - ističe četrnaestogodišnja Vanesa Martinov koja pohađa OISŠ "Dr Svetomir Bojanin". 

Poruka Festivala ljubavi: Svako može nešto i svi možemo sve

I za učenike iz masovnih škola ovo je bio poseban dan, kada su dobili priliku da provedu vreme sa vršnjacima iz specijalnih škola, i bliže ih upoznaju, a svako od nas trebalo bi to da učini, smatra osamanestogodišnja Sara Uršal iz Gimnazije. 

- U školama se često odvajaju deca sa teškoćama u razvoju, ali to ne treba da bude tako. Svako od nas može da da svoj doprinos, da li sopstvenim gestom ili da se učlani u neku orgnaizaciju, makar da poseti kafić "Zvuci srca". Trebalo bi da svi provedemo vreme sa osobom koja ima teškoće u razvoju, jer iako su im često smanjene sposobnosti komunikacije, oni itekako znaju da vole, i čine to na poseban i čini mi se jači način, a tako to i pokazuju - objašnjava ova maturantkinja.

Poruka Festivala ljubavi: Svako može nešto i svi možemo sve

Budući da su se deca okupila u velikom broju, da je dan bio vedar i sunčan, a da je atmosfera bila pozivitna, o čemu svedoče dečji osmesi, organizatorima je to vetar u leđa da i u budućnosti nastave sa ovakvim manifestacijama. 

 - Posebno mi je drago što smo pronašli način da uklučimo decu u kolicima. To je znak da svi sve možemo, a poruka je ta - da se da prostora i osobama sa invaliditetom - istakla je Mirjana Evetović iz organizacije manifestacije, dodavši da je najveći problem sa kojim se roditelji dece sa teškoćama u razvoju suočavaju to što su ta deca, kada napune 18 godina, za sistem praktično nevidljiva - Kada deca napune 18 godina, mi više nemamo nikakvu podršku, nemamo kome da se obratimo. Roditelji su sve stariji, bolešljiviji, sve im je teže, jer sem na brigu o deci, troše i energiju na brobu za ostvarivanje prava koja bi trebalo da se podrazumevaju. Mislim da ćemo jednog dana postati to društvo, koje roditeljima olakšava borbu, jer je roditeljima dovoljno teška i ta borba sa samim sobom, koja je uvek najteža, i pored nje, ne moraju da vode i druge borbe. 

Poruka Festivala ljubavi: Svako može nešto i svi možemo sveJedan od tradicionalnih učesnika Festivala je OISŠ "Dr Svetomir Bojanin", za čije je učenike ovo odlična prilika da provedu kvalitetno vreme, druže se i zabave. 

 - Izuzetno mi je drago da imamo tu mogućnost da sarađujemo, da se igramo i družimo sa decom iz ostalih subotičkih škola. Dan je divan, aktivnsoti raznovrsne i primeren za svakoga - svako može nešto. Danas svi uživamo, privilegija je biti danas ovde - istakla je Valentina Stikić, defektolog u OISŠ "Dr Svetomir Bojanin". 

Izvor: Subotica.com
6. "Festival ljubavi - inkluzija na delu" 6. "Festival ljubavi - inkluzija na delu" 6. "Festival ljubavi - inkluzija na delu" 6. "Festival ljubavi - inkluzija na delu" 6. "Festival ljubavi - inkluzija na delu" 6. "Festival ljubavi - inkluzija na delu" 6. "Festival ljubavi - inkluzija na delu" 6. "Festival ljubavi - inkluzija na delu"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 časova i 1 minut
Komentara: 0
Pregleda: 406
Povezane teme

festival ljubavi socijalna inkluzija

oisš dr svetomir bojanin

festival ljubavi i inkluzije

festival ljubavi inkluzija na delu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.