Komentara: 2
Pregleda: 459

Poruka na Međunarodni dan starih: nikako ne prestati sa aktivnostima

01.10.2024. u 12:04h
Izvor: Subotica.com
Danas je na centralnom gradskom Trgu obeležen Međunarodni dan starih, koji se širom sveta obeležava 1. oktobra. Ova manifestacija bila je prilika da naši sugrađani trećeg životnog doba prikažu koje su to sve aktivnosti kojima se oni bave tokom čitave godine kroz gerontološke klubove, da prikažu ručne radove, i sve to uz druženje i dobro raspoloženje. Poruka koju su oni danas poslali jeste da nikada ne smemo prestati da budemo aktivni.
Poruka na Međunarodni dan starih: nikako ne prestati sa aktivnostima

Da su godine samo broj, i da život u trećem dobu možebiti itekako zabavan i lep, pokazali su sugrađani vedrog duha okupljeni na Trgu. 

Poruka na Međunarodni dan starih: nikako ne prestati sa aktivnostima

 - Već dve godine sam član kluba, lepo se družimo, plešemo, imamo i kartanje, i šah, i ples. Samo da se ne sedi u kući, u četiri zida, samo druženje, druženje i druženje - ističe Snežana Neorčić

 - Ja sam aktivna, tri gerontološka kluba zadovoljavaju moje potrebe - idem na folklor, vežbam, idem na sirtaki i na trbušni ples, i na sve čajanke, na sve moguće. Ne smemo se opustiti, nikako ne prestati sa aktivnostima, jer postoji ono tri, dva, jedan i nijedan, a kad je nijedan, onda nas je krevet pojeo - kaže Đurđa Sitarić, dok se Jelisaveta Đerđ nadovezuje - Ima puno aktivnosti, ja najviše idem na vežbe i na čajanke, a za ostalo i nisam aktivna. Pozvala bih sve penzionere da se uključe, da se družimo, da vežbamo i da budemo fit. 

Poruka na Međunarodni dan starih: nikako ne prestati sa aktivnostima

Osim što putem Gerontološkog centra finansira pomoć i negu u kući za starije sugrađane, lokalna samouprava je ove godine za nedostajuće usluge koje pružaju udruženja, putem konkursa  dodelila Karitasu 3.285.000 dinara i Kolu srpskih sestara 1.200.000 dinara.

 - Grad Subotica kao odgovorna lokalna zajednica trudi se da prepozna i odgovori na zahteve i potrebe svih naših sugrađana, a posebno osoba u starijem životnom dobu. Izdvajamo značajna novčana sredstva, pre svega putem Gerontološkog centra za pomoć i negu u kući, tu je prema podacima za mesec avgust bilo 588 korisnika za pomoć u kući i 64 korisnika za negu u kući. Naši sugrađani starijeg životnog doba su veoma aktivni, okupljaju se, druže se. Postoji 10 gerontoloških klubova, a prema podacima za avgust, 8057 naših sugrađana uzeli su učešće u aktivnostima ovih klubova. Takođe, subvencionišemo i gradski prevoz za osobe starije od 65 godina i sa primanjima manjim od 37840 dinara, a ovo pravo ostavruje oko 9 hiljada naših sugrađana - Srđan Samardžić, pomoćnik gradonačelnika.

Poruka na Međunarodni dan starih: nikako ne prestati sa aktivnostima

Gerontološki centar, koji je organizator manifestacije na Trgu, licenciran je na 530 korisnika, u okviru tri objekta - Dom Dudova šuma, Dom za negu i Dom za odrasla lica i 10 gerontoloških klubova. 

- Ovaj dan se obeležava svuda u svetu, proglašenjem Ujedinjenih nacija davne 1990. godine. Tu su razne ustanove, organizacije i udruženja, koje tokom cele godien vode brigu o starima. Tema ovogodišnje kampanje jeste dostojanstveno staranje, jačanje sistema nege i podrške starijima, što mi kroz naše usluge srtarijima i pružamo  - objašnajva Brankica Tešanović, direktor Gerontološkog centra.

Poruka na Međunarodni dan starih: nikako ne prestati sa aktivnostima

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 časova i 20 minuta
Komentara: 2
Pregleda: 459
Povezane teme

gerontološki centar subotica

međunarodni dan starih

srđan samardžić

brankica tešanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.