Komentara: 1
Pregleda: 3948

Posao nastavnika najnepoželjniji

30.01.2009. u 16:40h
<p>Pre dvadeset godina nastavnički posao je bio na vrhu liste najpoželjnijih poslova u Srbiji. Trenutno je na dnu liste poželjnih poslova, a razlog tome su sve učestaliji napadi učenika na nastavnike.</p>
Posao nastavnika najnepoželjniji

Inicijativa da se nastavnici tretiraju kao službena lica nije usvojena, a do nemilih scena uglavnom dolazi pred kraj školske godine kada se zaključuju ocene. Čak trećina nastavnika ovaj problem smatra ozbiljnim, a svaki šesti je bar jednom bio ugrožen. Nažalost zakon je prilično liberalan u tretiranju nasilja mlađih maloletnika. Bez obzira šta urade, škola ne može da ih izbaci ili premesti u drugu školu.

U Osnovnoj školi J.J.Zmaj iz Subotice nisu imali ovakav slučaj nasilja, ali znaju kako treba da se ponašaju ukoliko do toga dođe. Pre tri godine u Somboru su roditelji dva đaka nasrnuli na nastavnicu hemije, u Pirotu je maturant tukao nastavnika informatike, a u jednoj novosadskoj školi učenik je nastavnici likovnog pretio molotovljevim koktelom, dok je čitavo odeljenje skandiralo ''udari je, udari je''. Prema rečima Slobodana Čapraga, u njegovoj dvadesetpetogodišnjoj karijeri u prosveti on nije imao negativna iskustva.

Postoje mogućnosti sankcionisanja roditelja, koji ukoliko se dokaže njihova odgovornost mogu čak i krivično odgovarati. U školama tvrde da đaci koji se ponašaju agresivno dolaze iz porodica, gde je agresija ustaljen model ponašanja. Po pravilu s roditeljima đaka nasilnika škola teško kontaktira, ne dolaze na roditeljske sastanke, grubi su u komunikaciji i uvek imaju opravdanje za svoje dete.

Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3948
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.