Komentara: 1
Pregleda: 2583

Posle šunke sledi uranak

13.04.2009. u 17:40h
Izvor: Večernje novosti
<p>Nakon &scaron;to je nedavno privukao gotovo 10.000 gostiju na prvi "Praznik &scaron;unke" - gde su bili izloženi specijaliteti od mangulice, konjskog, magarećeg i svinjskog mesa - Palić se, kao i svakog proleća, uveliko sprema za nove manifestacije.</p>
Posle šunke sledi uranak

Nadaleko poznato izletište, banja i kupalište ove godine obeležava 164 godine od početka razvoja turizma, a planira da vrati ugled mondenskog i sportskog centra srednje Evrope, koji je imao još početkom 19. veka.

- Izgradnjom velnes centra, golf i sportskih terena, kao i više hotela visoke kategorije, koji su predviđeni realizacijom master plana, Palić će ponovo postati vodeći turistički centar - kaže Dragutin Miljković, direktor JP "Palić - Ludaš". - Sada je u toku "veliko spremanje" za otvaranje turističke sezone koja zvanično počinje "Prvomajskim urankom", kada nas poseti na desetine hiljada ljudi, a završava se "Berbanskim danima". Tokom leta imaćemo zanimljive sportske manifestacije, muzički festival "Trenčtaun", pa Festival evropskog filma na Paliću. Imamo na raspolaganju oko 800 ležajeva, a mogu da kažem da su za 1. maj već gotovo popunjeni svi kapaciteti.

Palić je uvršćen među deset najatraktivnijih turističkih destinacija na Koridoru 10, a master planom je predviđeno da u njegov razvoj, tokom narednih osam godina, bude uloženo 120 miliona evra, kako bi postao važna odrednica ne samo na turističkoj mapi Vojvodine i Srbije, već i ovog dela Evrope.

Samo u modernizaciju infrastruktute biće investirano 20 miliona evra, a ove godine treba da budu završeni i radovi na obnovi Velike terase, koja Paliću s pravom treba da obezbedi status centra kongresnog turizma u Vojvodini.
Pored brojnih gostionica i restorana, u kojima mogu da budu zadovoljeni gastronomski ukusi i najprobirljivijih gostiju, biće prošireni i hotelski kapaciteti. Jer, Palić se sprema da, pored kongresnog, ponovo postane i centar - banjskog turizma.
- Želimo da Paliću vratimo status banje, po čemu je i postao poznat još krajem 18. veka, jer se već tada znalo da jezerska voda i mulj imaju lekovita svojstva. Da bismo u tome uspeli, potrebno je da proširimo i hotelske kapacitete - kaže Jasmin Šečić, predsednik Skupštine preduzeća "Park Palić" i pomoćnik gradonačelnika Subotice za infrastrukturu. - Planiramo da između hotela "Prezident" i Muškog štranda, u centralnom delu buduće banje, izgradimo četiri hotela sa spa centrom i zatvorenim bazenima, u kojima će biti iskorišćene sve prednosti termalne vode. Ekonomska kriza će donekle odložiti ove planove, ali to nikako ne znači da ćemo od njih odustati.

MUŠKI I ŽENSKI ŠTRAND
BIĆE uređen i Veliki park te obnovljen Muški i Ženski štrand. Vratiće se stari sjaj i "Sovinoj kuli", simbolu Palićkih olimpijskih igara, koje je osnovao Lajoš Vermeš, a planirana je i izgradnja teniskih i golf terena za turiste sa dubljim džepom.

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2583
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.