Komentara: 0
Pregleda: 2844

Poslednje pripreme pred početak nove školske godine

17.08.2018. u 10:12h
Izvor: Subotica.com
Do početka školske godine ostalo je petnaestak dana, a većina roditelja već je nabavila udžbenike kako bi deca spremno krenula u školu. Iako su cene ostale na nivou od prošle godine, priprema đaka za školu veliki je udar na kućni budžet.
Poslednje pripreme pred početak nove školske godine

Kako bi lakše prevazišli stres zvani 1. septembar, najveći broj roditelja odlučio se da udžbenike naruči još proletos i plati ih na rate, dok neki u nabavku tek sada kreću.  Udžbenici u proseku  koštaju oko 600 do 700 dinara, dok je za pojedine predmete potrebno izdvojiti i više od hiljadu dinara. Za komplet udžbenika za niže razrede osnovne škole potrebno je izdvojiti oko 7.000 dinara, a za učenike od petog do osmog razreda  čak duplo veći iznos. Kao i svake godine, najskuplji je komplet udžbenika za sedmi razred osnovne škole.

- Najveći broj roditelja naručio je komplet udžbenika još tokom maja i juna, pa su imali mogućnost da plate na četiri rate.  Oni koji do sada to nisu učinili ne treba da brinu, jer i sada imamo udžbenike razičitih izdavača. Mnogi se odlučuju da kupe polovne udžbenike od prethodnih generacija, pa dolaze da kupe samo radne sveske. Ove godine menjao se  nastavni plan i program za prvi i peti razred pa su roditelji prvaka i učenika petih razreda ipak morali da kupe nove udžbenike - kažu u Gradskoj knjižari „Danilo Kiš“.

Pored udžbenika, potrebno je obezbediti i školski pribor. Kao i svake godine, najveći izdatak za školski pribor imaju roditelji đaka prvaka. Na listi, će se tako naći pernice koje staju od 200 pa do 2.400 dinara ako su pune, drvene bojice koje koštaju od 160 pa do 470 dinara,   flomasteri koji staju od 100 do 500 dinara, tempere koje koštaju do 600 dinara,  kao i obavezne sveske, koje staju od 26, pa do čak 300 dinara. Najveći trošak, predstavlja nova školska torba,  pa tako roditelji za anatomske rančeve za prvake treba da izdvoje oko četiri hiljade dinara, dok su torbe za učenike starijih razreda od dve do pet hiljada dinara.

Poslednje pripreme pred početak nove školske godine

Ako se ovome doda i nova odeća i obuća, jedna plata neće biti dovoljna za opremanje jednog školarca. Porodice koje imaju dvoje ili troje dece imaju ozbiljniji trošak, pa nekoliko meseci unapred planiraju ovaj izdatak.

Pošto znaju koliko je kvalitetna obuća važna, roditelji uglavnom ne štede novac da bi mališane opremili kvalitetnim patikama i cipelama. Cenu najčeće određuje robna marka.

- Najjeftinije patike koštaju oko dve hiljade dinara, a najskuplje oko trinaest hiljada dinara. Dečaci biraju klasičnije modele, dok devojčice vole ono što je moderno - kažu u jednoj sportskoj radnji u centru grada.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2844
Povezane teme

udžbenici

školska godina

nabavka školskog pribora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.