Komentara: 10
Pregleda: 3207

Postupci zbog kršenja prava Mađara

10.02.2011. u 18:56h
Izvor: RTV Yueco
Postupci zbog kršenja prava Mađara

Mađarski Nacionalni savet pokrenuo je nekoliko pravnih postupaka protiv državnih organa zbog kršenja prava Mađarske zajednice u Srbiji.

Kako je izneo predsednik Nacionalnog saveta Mađararske nacionalne manjine Tamaš Korhec, pred Republičkim zaštitnikom građana pokrenut postupak zbog kršenja prava na upotrebu ličnog imena, jer se u izvode iz matičnih knjiga ne upisuju imena onako kako se pišu na Mađarskom jeziku, nego fonetski – onako kako se izgovara na srpskom, dok se izvorno ime na mađarskom piše u zagradi. Stav Saveta je da je ovakva odluka neustavna i nezakonita.

Takođe, pokrenuta je inicijativa pred Ustavnim sudom od kojeg zahtevaju poništavanje uputstva ministarstva za ljudska i manjinska prava iz sredine 2010. koja se odnosi na izdavanje dvojezičnih izvoda iz matičnih knjiga kojim je ovo pravo manjinama uskraćeno.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 7 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 3207
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.