Komentara: 8
Pregleda: 2150
Foto

Potpisan ugovor o izgradnji biciklističke staze u Hajdukovu

29.10.2021. u 16:48h
Izvor: Subotica.com
Ugovor o izgradnji biciklističke staze u Hajdukovu, koja će ovu mesnu zajednicu povezati sa Bačkim Vinogradima, potpisan je danas u Plavoj sali Gradske kuće sa izvođačem radova, koji bi ovaj posao trebalo da završi u narednih pet meseci.
Potpisan ugovor o izgradnji biciklističke staze u Hajdukovu

Izgradnja biciklističke staze u Hajdukovu, od Ulice Borisa Kidriča u pravcu Bačkih Vinograda, realizuje se u okviru prekograničnog projekta "Opti-bike 2", koji predstavlja nastavak istoimenog projekta u toku kojeg je već izgrađeno osam kilometara biciklističke staze u Bačkim Vinogradima, a takođe je izrađena i projektno-tehnička dokumentacija za ukupno 25 kilometara biciklističkih staza na teritoriji Subotice. Upravo je to omogućilo nastavak projekta, za koji je sredstva većim delom obezbedila Evropska unija, dok ostatak finansiraju partnerski gradovi Subotica i Tompa, objasnio je Akoš Ujhelji, menadžer projekta.

- Izgradiće se staza dužine 1.500 metara od Hajdukova prema Bačkim Vinogradima, širine dva metra. Nadamo se da ćemo još ove godine započeti radove i, ako vreme dozvoli, završiti, a ako ne, onda početkom sledeće godine. Ukupna vrednost projekta iznosi 566.000 evra, od toga je donacija Evropske unije 387.775 evra - rekao je Ujhelji, dodajući da će se izgradnja biciklističkih staza nastaviti i u budućnosti. - Pre nekoliko nedelja sam postavio poslaničko pitanje ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović, u vezi nastavka izgradnje biciklističkih staza IPA 3 projekta, i ona je rekla da će uskoro biti raspisan novi krug konkursa. Ako konkurs bude objavljen početkom sledeće godine, konkurisaćemo za nastavak i nama je cilj da izgradimo biciklističku stazu do Malih Pijaca, ali i do Malog Bajmoka, jer tamo imamo oko šest hiljada radnika od kojih većina svaki dan ide na posao biciklom, a takođe je važno i zbog bezbednosti saobraćaja da i u ovom delu imamo biciklističku stazu.

Potpisan ugovor o izgradnji biciklističke staze u HajdukovuPosao je poveren preduzeću "Javornik d. o. o.", sa kojim je danas potpisan ugovor, a po rečima vlasnika i direktora Milenka Tanasića, trenutno se izvode pripremni radovi, nakon koji se očekuje početak izgradnje biciklističke staze, a u zavisnosti od vremenskih uslova, trebalo bi da bude završena za pet meseci.

- Radiće se onako, kako je predviđeno po pravilima građevinske struke i kako je ugovoreno, odnosno izrada tampona od peska i tucanika, asfaltiranje oivičeno sa ivičnjacima i tekućih armirano-betonskih propusta koji se javljaju duž trase, a koji će biti urađeni po predviđenom projektu. Biće to jedna lepa i dvosmerna biciklistačka staza koja će povezati Hajdukovo i Bačke Vinograde - kazao je Tanasić.

Potpisan ugovor o izgradnji biciklističke staze u HajdukovuOsim povezivanja dva naselja, iz Mesne zajednice Hajdukovo kažu da će ova staza povećati i bezbednost svih učesnika u saobraćaju, kao i broj meštana koji koriste bicikl kao osnovno prevozno sredstvo, a samim time doprineti i očuvanju njihovog zdravlja i zaštiti životne sredine.

- Ova investicija će mnogo značiti za Hajdukovo i u smislu turizma. Moram da kažem da celom dužinom u Hajdukovu već imamo biciklističku stazu prema Subotici i prema Paliću, sad ćemo imati i prema Bačkim Vinogradima i graničnom prelazu, tako da će vreme pokazati da je ova investicija bila dobar primer kako naša zajednica treba da napreduje - kazao je Rudolf Ševenj, odbornik Hajdukova.

Potpisan ugovor o izgradnji biciklističke staze u HajdukovuBiciklistička staza koja je u okviru prethodnog projekta izgrađena u Bačkim Vinogradima, na koju će se sada nadovezati staza u Hajdukovu, u velikoj meri je skratila vreme zadržavanja na graničnim prelazima, što se odrazilo i na unapređenje turizma u ovoj pograničnoj regiji, istakao je Robert Katona, predsednik Saveta mesne zajednice Bački Vinogradi.

- Pre osam godina je otvoren granični prelaz Bački Vinogradi-Ašothalom i znamo da svake godine 140.000 vozila prolazi kroz naše selo. Zbog bezbednosti saobraćaja jako nam je važno da imamo biciklističku stazu, ali i zbog turizma, jer znamo da na mađarskoj strani, skoro od Segedina do graničkog prelaza imaju biciklističku stazu, tu smo između Palića i Morahaloma i jako nam je važna zbog turizma ova biciklistika staza - poručio je Katona.

Potpisan ugovor o izgradnji biciklističke staze u HajdukovuU okviru ovog projekta biće izgrađena i biciklistička staza na području opštine Tompa, uz Glavni put br. 53 u dužini od 493 metra.

Izvor: Subotica.com
Potpisivanje Ugovora za nastavak projekta "Opti-Bike 2" Potpisivanje Ugovora za nastavak projekta "Opti-Bike 2" Potpisivanje Ugovora za nastavak projekta "Opti-Bike 2" Potpisivanje Ugovora za nastavak projekta "Opti-Bike 2" Potpisivanje Ugovora za nastavak projekta "Opti-Bike 2" Potpisivanje Ugovora za nastavak projekta "Opti-Bike 2" Potpisivanje Ugovora za nastavak projekta "Opti-Bike 2" Potpisivanje Ugovora za nastavak projekta "Opti-Bike 2"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 2150

Povezana vest

Povezane teme

biciklistička staza

akoš ujhelji

izgradnja biciklističke staze

optibike

opti-bike 2

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.