Komentara: 6
Pregleda: 1865

Potrebna veća digitalna uključenost osoba treće životne dobi

01.10.2021. u 13:40h
Izvor: Subotica.com
Ovogodišnji Međunarodni dan starijih osoba je usmeren na uvažavanje prava i potreba korisnika digitalnih tehnologija, kako bi se osigurala digitalna ravnopravnost za sve generacije, što uključuje odgovarajuće javnozdravstvene politike, pristupačnost, digitalnu pismenost i bezbednost na internetu.
Potrebna veća digitalna uključenost osoba treće životne dobi
Foto: Ilustracija

Kako objašnjava dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u Centru za promociju zdravlja, ciljevi ovogodišnje kampanje odnose se na, pre svega, borbu protiv ejdzizma i poštovanje ljudskih prava, jer je neophodno podići svest o važnosti digitalnog uključivanja starijih osoba, boreći se protiv stereotipa, predrasuda i diskriminacije povezane s digitalizacijom.

- Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 50,3 odsto osoba starosti od 65 do 74 godine je koristilo internet u poslednja tri meseca, 13,2 odsto starijih osoba koristilo je internet za dobijanje informacija sa veb-sajta javnih institucija, 8,3 odsto za preuzimanje zvaničnih obrazaca, a samo 11,7 odsto starijih osoba je obavilo kupovinu putem interneta. Osnaživanje starije populacije na polju korišćenja digitalne tehnologije, a pre svega interneta, doprinelo bi i unapređivanju njihove društvene inkluzije i samostalnom ostvarivanju prava i obaveza i u kasnijoj životnoj dobi - kaže dr Dragaš.

Potrebna veća digitalna uključenost osoba treće životne dobi

Nedavni izveštaji Međunarodne unije za telekomunikaciju ukazuju da su starije osobe pod najvećim rizikom za digitalnu isključenost, zbog onemogućenog ili otežanog pristupa internetu, nedostatka veština i samopouzdanja, straha za bezbednost na internetu, ali i nedostatka motivacije, jer neke osobe ne vide zašto bi im korišćenje interneta bilo korisno. Iza ovih barijera, stoje i druge koje se odnose na dizajn digitalnih servisa, jer nisu svi prilagođeni ovoj grupi korisnika, ali i svesnost, zato što nisu sve starije osobe svesne digitalnih usluga i načina pristupanja.

- Starije osobe imaju pravo na prednosti koje obezbeđuju informacione i komunikacione tehnologije i koje im mogu zadovoljiti potrebe i unaprediti kvalitet života. Istovremeno se mora imati na umu da će uvek ostati jedan deo starijih osoba, koji iz različitih razloga neće hteti ili neće moći da koristi digitalne i onlajn usluge. Neophodno je da se to ima u vidu, te da se za njih obezbede odgovarajući alternativni načini pristupa ovim uslugama koji će osigurati da niko ne bude zaboravljen i da ničija ljudska prava ne budu ugrožena - poručuje dr Dragaš.

Međunarodni dan starijih osoba obeležava se u svetu i kod nas 1. oktobra, kako bi se ukazalo na važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika treće životne dobi. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 1865
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

međunarodni dan starih

centar za promociju zdravlja

dr zorica dragaš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.