Komentara: 0
Pregleda: 2406

Potrošači i trgovci na istom zadatku

10.03.2011. u 19:59h
Izvor: RTV Yueco
Potrošači i trgovci na istom zadatku

Od početka primene novog zakona o zaštiti potrošača, 1.500 građana Srbije javilo se na kol centar Ministarstva trgovine sa raznim pitanjima, rečeno je na današnjem predstavljanju pomenutog zakona u Privrednoj komori Subotica. Prisutnim trgovcima sugerisano je da moraju voditi računa o poštovanju kupca i kvalitetu svojih proizvoda. Generalni zaključak današnjeg skupa je da i trgovci i kupci moraju kroz edukacije izgraditi poverenje kako ne bi jedni druge varali, jer toga nema u EU po čijem je uzoru i pisan ovaj zakon.

Pisan skoro dve godine, a nakon jedne godine provedene na javnoj raspravi, Zakon o zaštiti potrošača primenjuje se dva meseca i već su prisutne bitne pozitivne promene u odnosu trgovaca ka potrošačima. Najveće promene zabeležene su na polju prodaje robe i načinu pružanja usluga, odnosno pitanja saobraznosti i garancija robe, gde su pre donošenja zakona vladale velike dileme, koje su novim zakonom otklonjene. I pored toga, na Kol centar Ministarstva trgovine javilo se 1.500 osoba sa raznim pitanjima.

Kako je rečeno na današnjem predstavljanju Zakona o zaštiti potrošača, dokument je pisan tako da ne favorizuje ni jednu od strana – ni potrošače i ni pružaoce usluga. Predstavnici Privredne komore Srbije smatraju da se trgovci moraju prilagoditi novom zakonu pre sve ga kroz poštovanje kupca i vođenje računa o kvalitetu proizvoda.

Sve odgovore na nedoumice koje imaju i potrošači i trgovci mogu dobiti putem besplatnog info telefona 0800/103-104. Ministarstvo trgovine i usluga koje je resorno zaduženo za ovaj zakon povelo je i akciju “Unapređujmo konkurentnost – potrošači i trgovci na istom zadatku”.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2406
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.