Komentara: 1
Pregleda: 3209

Potvrđeno 187 slučajeva novog gripa

04.11.2009. u 17:13h
Izvor: Economy.rs
<p>U Srbiji je potvrđeno 187 slučajeva oboljevanja od novog gripa, a dva su imala smrtni ishod, saop&scaron;tio Instituta za javno zdravlje Srbije na osnovu podataka Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak do juče u 19.00.</p>
Potvrđeno 187 slučajeva novog gripa

Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Niša, Sombora, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Loznice, Kraljeva, Kikinde, Čačka, Ćuprije, Zrenjanina, Vršca, Prokuplja, Trstenika, Paraćina, Požege, Užica, Pirota, Smedereva i Kruševca.

Od 26. oktobra do 3. novembra potvrđena su 53 slučaja oboljevanja , na području Beograda, Novog Sada, Niša, Čačka, Kraljeva, Paraćina, Pančeva, Pirota, Požege, Užica, Ćuprije, Sremske Mitrovice, Smedereva, Kragujevca i Kruševca.

Najveći broj obolelih u tom periodu su deca školskog uzrasta.

Institut za zdravlje : Simptomi novog gripa i prevencija


Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" objavio je spisak simptoma koji mogu ukazati na novi grip, pogoršanje i progresiju bolesti i mere prevencije.

Progresija može biti veoma brza, navedeno je na sajtu Instituta i naglašeno da je potrebna pojačana medicinska pažnja kod osoba sa potvrđenim virusom A (H1N1), ali i kod pacijenata sa sumnjom na
virus.

Upozoravajući simptomi su: površno/plitko disanje tokom fizičke aktivnosti ili tokom odmora, otežano disanje, plavetnilo/cijanoza, krvav ili obojen sputum (sluz), bol u grudima, pogoršanje mentalnog statusa, visoka temperatura tokom tri dana, nizak krvni pritisak.

"Kod dece, to su brzo ili otežano disanje, ne postoji zainteresovanost za igru ili je ona mala, gubitak živahnosti, otežano ustajanje", navedeno je na sajtu Instituta.

Kao osnovne mere prevencije predlažu odstojanje od najmanje metar od drugih osoba, provetravanje prostorija, higijena ruku, higijena disajnih puteva koja podrazumeva pokrivanje nosa i usta prilikom
kašljanja maramicom koju posle upotrebe treba baciti a ruke oprati tekućom vodom i sapunom.

Od virusa H1N1 umrle su dve žene u Srbiji.

 

Izvor: Economy.rs
Postavljeno pre 14 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3209
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.