Komentara: 2
Pregleda: 1986

Povećan broj gojazne dece

09.11.2015. u 19:10h
Izvor: RTV City
Povodom obeležavanja Evropskog dana pravilne ishrane i kuvanja sa decom, Centar za promociju zdravlja je, u saradnji sa Hemijsko tehnološkom školom  organizovao promotivnu akciju sa ciljem osposobljavanja mladih da samostalno pripreme zdrav obrok. Učesnici  su učenici pomenute škole, koji su se danas oprobali u kulinarstvu i učili o odabiru zdravih navika u ishrani.   
Povećan broj gojazne dece

Gojaznost kod dece u Srbiji je u porastu. Istraživanje zdravstvenog stanja stanovništva iz 2013. godine je pokazalo da je procenat gojazne dece uzrasta od 7 do 14 godina porastao sa 8,5 , koliko je bio 2006., na 13,7 odsto. Ovaj podatak brine stručnu javnost jer je  poznanica da su prekomerna težina i gojaznost u dečijem uzrastu vodeći uzrok prevremene onesposobljenosti i smrti.

Loše navike u ishrani koje vode do gojaznosti  uzrokuju  deformitete kostiju i skeleta, povećavaju faktore rizika za razvoj srčanih bolesti, dijabetesa i karcinoma i dovode do mentalnih problema. Gojaznost se može prevenirati i jedna od preporuka stručnjaka je edukacija dece najmlađeg  uzrasta o pravilnoj ishrani i ovladavanje osnovnim veštinama u pripremi zdravog  obroka.

Srednjoškolci su svesni  da ne obraćaju dovoljno pažnje na ishranu. Loše navike su se ustalile i kako kažu,  uglavnom jedu brzu hranu.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1986
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.