Komentara: 29
Pregleda: 6159
Foto

Povezivanjem raskrsnica u gradu omogućeno efikasnije odvijanje saobraćaja

05.07.2024. u 12:35h
Izvor: Subotica.com
Povezivanjem raskrsnica u gradu omogućeno efikasnije odvijanje saobraćaja

U okviru modernizacije semaforske mreže, optičkim kablovima je povezano 20 najfrekventnijih raskrsnica u gradu. Ovim je omogućeno da se u skladu sa saobraćajnim opterećenjem na terenu trenutno vrši promena rada semaforskih uređaja.

U toku ove godine radilo se na uspostavljanju sistema za centralno upravljanje i nadzor zahvaljujući kom su povezane raskrsnice u gradu na potezu od Aleksandrova do megamarketa "Roda" (Beogradski put, Maksima Gorkog i Segedinski put). To je 20 raskrsnica koje se konstantno prate i na kojima je moguća trenutna promena režima rada semafora - precizira Milan Marjanov iz Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje.

Povezivanjem raskrsnica u gradu omogućeno efikasnije odvijanje saobraćajaPregled rada svih aktivnih uređaja i njihovih stanja omogućeno je zahvaljujući namenskom softveru i sistemu koji su razvili inženjeri i programeri lokalne kompanije "Selma". Inače, Subotica je jedini grad u Srbiji koji upravlja semaforima na ovaj način.

Povezivanjem raskrsnica u gradu omogućeno efikasnije odvijanje saobraćaja- Ovaj sistem nam daje mogućnost praćenja statusa uređaja u realnom vremenu, mogućnost trenutnog i kalendarskog slanja komandi, a postoji i mogućnost prikaza prethodnih stanja uređaja. U prostoriji za nadzor nalazi se centralna platforma koja ima mogućnost integracije sa drugim sistemima uz razvijanje protokola. Tako da u nekoj drugoj fazi razvoja ovog sistema postoji mogućnost instalacija kamera za analizu toka saobraćaja na pojedinim raskrsnicama - navodi Goran Vlahović iz preduzeća "Selma" - Benetifi ovog sistema su veća protočnost saobraćaja, smanjenje gužvi i smanjenje potrošnje goriva što za posledicu ima smanjenje emisije štetnih gasova.

Izvor: Subotica.com
Obilazak sobe za daljinsko upravljanje rada semafora Obilazak sobe za daljinsko upravljanje rada semafora Obilazak sobe za daljinsko upravljanje rada semafora Obilazak sobe za daljinsko upravljanje rada semafora Obilazak sobe za daljinsko upravljanje rada semafora Obilazak sobe za daljinsko upravljanje rada semafora Obilazak sobe za daljinsko upravljanje rada semafora Obilazak sobe za daljinsko upravljanje rada semafora
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 meseca i 4 nedelje
Komentara: 29
Pregleda: 6159
Povezane teme

semafor

raskrsnica

jp za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje subotica

milan marjanov

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.