Komentara: 1
Pregleda: 2563
Foto

Poznavanje i primena cirkularne ekonomije važni za sve građane

04.11.2019. u 15:58h
Izvor: Subotica.com
Na kojim principima počiva cirkularna ekonomija, kao i zbog čega su oni važni za upravljanje komunalnim otpadom na nivou lokala, učenici Hemijsko-tehnološke škole bili su u prilici da saznaju na radionici koju su za njih održali profesori škole i članovi Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine sa Fakulteta tehničkih nauka, u sklopu projekta "Cirkularna ekonomija u mojoj opštini".
Poznavanje i primena cirkularne ekonomije važni za sve građane

Primenjujući principe cirkularne ekonomije, budući tehničari zaštite životne sredine naučili su kako komunalni otpad može ponovo da se utroši, a da pri tome bude i ekonomski isplativ. Prema rečima Bojane Zoraje, članice Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine, ova tema nije značajna samo za srednjoškolce, već i za sve građane, budući da je usvajanje ovih principa od presudne važnosti za očuvanje životne sredine i jedan od uslova za ulazak u Evropsku uniju.

- Naše iskustvo pokazuje da je ovo prvi put da se učenici sreću s ovim pojmom, te smo ih u prvom delu radionice upoznali sa teorijskim osnovama cirkularne ekonomije, dok smo im u drugom delu predstavili dobre primere iz prakse kod nas i u inostranstvu, kako se to implementiralo i kako može da zaživi i u našoj okolini - rekla je Zoraja.

Poznavanje i primena cirkularne ekonomije važni za sve građane

Ovo je treći projekat u kojem učestvuju učenici Hemijsko-tehnološke škole, koji su tokom prethodna dva puta najpre učili o reciklaži, zatim o mogućnostima upotrebe otpada kao energenata, dok je cirkularna ekonomija, kako je objasnila Marija Peić Tukuljac, profesorka stručnih predmeta na području rada hemije, lep način da se zaokruži priča o zaštiti životne sredine.

- Svake godine smo formirali timove od po 15 učenika na osnovu njihovih afiniteta, a nakon odslušanih predavanja i radionica, đaci su prenosili stečeno znanje svojim vršnjacima, prvenstveno učenicima prvih razreda. Tako su prve godine pričali o reciklaži, pa su naredne godine priču proširili na otpad koji može da se koristi kao izvor energije i ovo je baš lep nastavak, u kojem su naučili da otpad može da bude i ekonomski isplativ - rekla je Peić Tukuljac.

Poznavanje i primena cirkularne ekonomije važni za sve građane

Projekat "Cirkularna ekonomija u mojoj opštini" sprovode članovi Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine sa Fakulteta tehničkih nauka, uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, s ciljem da se srednjoškolci na vreme upoznaju s tematikom cirkularne ekonomije i upravljanja komunalnim otpadom. Pored Subotice, projekat se sprovodi i u drugim gradovima Srbije, a završna aktivnost biće konferencija u Novom Sadu na kojoj će učenici predstaviti svoje cirkularno rešenje za neki od komunalnih problema u svom gradu.

Izvor: Subotica.com
Predavanje i radionica - komunalni otpad Predavanje i radionica - komunalni otpad Predavanje i radionica - komunalni otpad Predavanje i radionica - komunalni otpad Predavanje i radionica - komunalni otpad Predavanje i radionica - komunalni otpad Predavanje i radionica - komunalni otpad Predavanje i radionica - komunalni otpad
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2563
Povezane teme

zaštita životne sredine

hemijsko tehnološka škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.