Komentara: 0
Pregleda: 2675

Praktična nastava o tradiciji i običajima

12.10.2009. u 10:07h
Izvor: Dnevnik "Danas"
<p>Tavankut - Berba kukuruza bila je dobra prilika da se učenicima Osnovne &scaron;kole &bdquo;Matija Gubec" u Tavankutu, naselju blizu Subotice, omogući očigledna nastava iz predmeta &bdquo;tradicija i običaji predaka".</p>
Praktična nastava o tradiciji i običajima

Deca koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku u ovoj školi, zajedno sa svojim nastavnicima, posetili su jedan od salaša u ovom delu Bačke kako bi videli i svojeručno oprobali branje kukuruza, i u sklopu toga pripremu postelje od komušine, odnosno kukuruzovine, kakva se masovno koristila u seoskim sredinama u prošlom veku.

Direktorka škole „Matija Gubec" Stanislava Stantić-Prćić najavljuje da će se projekat etnoradionica nastaviti i ubuduće. Ideja je da se na taj način doprinese ne samo upoznavanju mladih sa tradicijom nego i uređenje Muzeja tavankutske škole.

- Do sada je za muzej škola dobila kao poklon stari drveni krevet, a učenici su napravili postelju od ruskulje, odnosno kukuruzovine. Sledeća etapa je čupanje guščijeg perja i pravljenje perjanih jastuka. Neke od narednih radionica pomoći će da učenici nauče nekadašnji način šivenja i šlingovanja kako bi se postelja mogla kompletirati. I naredne radionice biće posvećene tradiciji života na selu, a zadatak je da se dovrši opremanje tradicionalne bunjevačke sobe - kaže Stanislava Stantić-Prćić.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 14 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2675
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.