Komentara: 0
Pregleda: 1318

Pranje ruku

15.10.2009. u 16:46h
Izvor: RTV Yueco
Pranje ruku

Na današnji dan, prošle godine, po prvi put obeležen je dan čistih ruku. Ovaj dan se obeležava da bi se razvila svest u javnosti o značaju pranja ruku. Još od 2001. godine postoji globalna inicijativa “pranje ruku sapunom” koja uključuje brojne svetske organizacije među kojima su najpoznatije UNICEF i Svetska Banka.

Subotičani kažu da su svesni značaja pranja ruku. Specijalistkinja socijalne medicine, doktorka Zorica Dragaš kaže da uprkos tome što je pranje ruku sapunom jednostavan postupak, veoma je taško to preneti na pojednica. Jedna ovakva apstraktna navika može da spasi mnogo života.

Pranje ruku sapunom smanjuje rizik za 47 odsto nastanka bolesti praćenih diarejom, kao i tzv. respiratornih infekcija. širom sveta, svake godine, čak 1.8 miliona ljudi umre od diareje, gde su u 90 odsto slučajeva deca do 5 godina. Subotičani kažu da su svesni rizika prljavih ruku i da ih iz tog razloga redovno peru.

Širenje navike pranja ruku sapunom značajno će doprineti milenijumskom cilju, a to je smanjenje umiranja dece starosti do 5 godina, za dve trećine.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1318
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.