Komentara: 7
Pregleda: 1668

Pravilna upotreba dečjih auto sedišta čuva zdravlje i život dece u saobraćaju

24.11.2021. u 13:21h
Izvor: Subotica.com
Kako bi se unapredila bezbednost dece u saobraćaju, koja kao putnici u automobilima mnogo češće stradaju nego kao pešaci i biciklisti, sinoć je na Otvorenom univerzitetu održana obuka za roditelje o pravilnoj upotrebi dečjih auto sedišta, a deset najsrećnijih je i dobilo auto sedište na poklon.
Pravilna upotreba dečjih auto sedišta čuva zdravlje i život dece u saobraćaju

Kao majka dve devojčice, naša sugrađanka Jozefina Berkeš koristi dečja auto sedišta pri svakoj vožnji. Ipak, kako nam je ispričala, o njihovoj upotrebi se samostalno informisala, trudeći se da naučeno prenese i deci, kako bi od najranijeg uzrasta razumela značaj i stekla naviku vezivanja pojasa u automobilu.

- Koristim dečja auto sedišta, ali nikad još nisam imala konkretnu obuku kako da ih koristim. Uglavnom sam pretraživala po internetu ako me je nešto zanimalo, kako da privežem za sedište u autu i slično, ali nikada nisam prisustvovala edukaciji. Zato sam i došla, da čujem od nekoga ko je obučen za to šta je pravilno, jer možda nešto radim pogrešno svih ovih godina, a da ni ne znam, pa da to ispravim - objasnila nam je Berkeš svoje motive za dolazak na edukaciju.

Pravilna upotreba dečjih auto sedišta čuva zdravlje i život dece u saobraćajuUpravo je pravilna upotreba dečjih auto sedišta ono što čuva zdravlje i život dece u saobraćaju, podvukla je Marijana Jovanović, inženjerka saobraćaja u organizaciji "Active NS", istakavši da su podaci na nivou Srbije poražavajući, jer samo 60 odsto roditelja koristi dečja auto sedišta, od kojih preko 90 odsto pravi neku grešku u korišćenju.

Kada ukrstite ta dva podatka, dobijate jako mali broj dece koja se pravilno prevoze i koja bi bila zaštićena ako dođe do saobraćajne nezgode - predočila je Jovanović. - Uvek se vraćamo na tu 2019. godinu, koja je bila opomena, kada je desetoro dece stradalo u Srbiji, od kojih su sedmoro bili putnici u vozilu, dvoje pešaci, a jedno dete biciklista. Od tih sedmoro, petoro dete je imalo auto sedišta, ali nije pravilno korišćeno. Nekoliko dece je izletelo iz sedišta, što znači da nisu bili dobro i čvrsto vezani, a ostali su sa auto sedištem izleteli iz automobila, što znači da sedište nije bilo dobro pričvršćeno. Dakle, nije dovoljno samo podeliti auto sedišta, nego moramo roditelje obučiti kako da ih pravilno koriste i objasniti im da uvek treba da ih koriste, na kraćim i dužim relacijama, jer se nezgode, nažalost, dešavaju svaki dan.

Pravilna upotreba dečjih auto sedišta čuva zdravlje i život dece u saobraćajuOvo je treća godina kako Savet za bezbednost saobraćaja Grada Subotice organizuje edukacije o pravilnoj upotrebi dečjih auto sedišta za roditelje, a po rečima predsednika Saveta, Petra Pantelinca, u programu za sledeću godinu predviđena su još značajnija sredstva za ovaj vid podrške.

- Strategija bezbednosti saobraćaja Grada Subotice za period 2015-2020 je prepoznala decu kao najčešće stradale učesnike u saobraćaju, u vidu putnika u automobilu, i taj postotak je čak 53 odsto, dok u ostalim vidovima, kao pešaci i biciklisti, postotak učešća dece opada - kazao je Pantelinac. - Planirano je da se održi pet edukacija i podeli ukupno 50 auto sedišta, odnosno da svaki treći roditelj na edukaciji dobije auto sedište. On će biti odabran slučajno, izvlačenjem karte iz koverte i to samo prvog roditelja, dok će naredne dobitnike izvlačiti sami roditelji koji su već dobili auto sedište.

Pravilna upotreba dečjih auto sedišta čuva zdravlje i život dece u saobraćajuObuka za pravilno korišćenje dečjih auto sedišta održaće se još danas i sutra (24. i 25. novembra) na Otvorenom univerzitetu u dva termina, od 18 i od 19.30 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 1668
Povezane teme

saobraćaj

deca u saobraćaju

gradski savet za bezbednost u saobraćaju

bezbednost saobraćaja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.