Komentara: 20
Pregleda: 4254

Pravo glasa ima 125.457 Subotičana, u toku je izborna tišina

31.05.2024. u 06:00h
Izvor: Subotica.com
Pravo glasa ima 125.457 Subotičana, u toku je izborna tišina

U nedelju, 2. juna, u Srbiji se održavaju izbori na lokalnom nivou. Na teritoriji Grada Subotice (sa prigradskim zajednicama) ima 125.457 građana sa pravom glasa. Na krajnjem severu Srbije građani koji imaju pravo glasa moći će da izaberu jednu od pet izbornih lista.

IZBORNE LISTE ZA SUBOTICU

  • Lista pod brojem 1 - koalicija koju čine SNS, SPS, Pokret socijalista, SDPS, SRS, Zavetnici i PUPS a formalno nosi naziv "Aleksandar Vučić - Subotica sutra".
  • Lista pod brojem 2 -  Savez vojvođanskih Mađara i lista "Dr Balint Pastor - Savez vojvođanskih Mađara".
  • Lista pod brojem 3 - koalicija manjina koju čine DSHV, Stranka pomirenja i pravde, a na izborima nastupa pod nazivom "Za pravednu Suboticu - DSHV - SPP - Tomislav Žigmanov".
  • Lista pod brojem 4 - koalicija "Subotica protiv nasilja - Biram Suboticu - Nela Tonković" koju čini koalicija stranka Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Zeleno-levi front i Demokratska zajednica Hrvata.
  • Lista pod brojem 5 - grupa građana "Za kulturnu Suboticu" koju predvodi Marta Aroksalaši Stamenković.

BIRAČKA MESTA

Izborna mesta se, kao i do sada, otvaraju u nedelju u 7 časova, a građani će moći da se izjasne do 20 časova. U Subotici imamo 102 biračka mesta, birački odbori će biti sa većim brojem članova, sastavljeni kako iz redova pozicije i opozicije, svih onih čija je izborna lista proglašena važećom i učestvuje na izborima.

PRAVO GLASA I GLASANJE VAN BIRAČKOG MESTA

Glasati može svaki punoletni građanin upisan u birački spisak, bez obzira da li je dobio poziv za glasanje na adresu prebivališta, ali može da glasa samo na biračkom mestu po adresi prebivališta. Birači sa teritorije Grada Subotica koji nisu u mogućnosti da glasaju na biračkom mestu usled teške bolesti, starosti ili invaliditeta za glasanje van biračkog mesta mogu se prijaviti danas (petak) i subotu od 8 do 20 časova i to putem telefona 024/626-734 ili 024/626-859

IZBORNA TIŠINA

Izborna tišina počela je noćas u ponoć i traje do zatvaranja birališta (nedelja u 20 časova). U periodu izborne tišine zabranjena je politička propaganda u medijima u nacionalnom registru, što isključuje društvene mreže.

U medijima i na javnim skupovima zabranjeno da se objavljuju procene rezultata izbora, javno predstavljaju kandidati na izborima i njihovi izborni programi i pozivaju birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste ili kandidate. Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

U slučaju da građanin primeti kršenje nekog od ovih pravila neophodno je o tome obavestiti policiju na broj 192.

Za vreme izborne tišine nećemo odobravati komentare na sajtu koji na bilo koji način imaju političku konotaciju, U nedelju posle 20 časova svi komentari će biti pregledani.

PRAĆENJE IZLAZNOSTI, PRVI REZULTATI, REAKCIJE IZ ŠTABOVA

Portal Subotica.com pratiće izborni dan sa presecima izlaznosti, a tokom izborne noći obaveštavaće građane o preliminarnim rezultatima iz izbornih štabova u lokalu i one najzvaničnije iz Gradske izborne komisije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 20
Pregleda: 4254
Povezane teme

Izbori u Subotici

lokalni izbori subotica

lokalni izbori u subotici

izbori2024

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.