Komentara: 13
Pregleda: 3057

Praznična trpeza će isprazniti novčanike

24.12.2022. u 11:55h
Izvor: Subotica.com
Crkve i vernici koji poštuju gregorijanski kalendar u nedelju će proslaviti Božić. Dan uoči Božića trpeza je posna, dok će u nedelju građani koji slave uživati u pečenici, mrsnim specijalitetima i slasnim đakonijama za čiju pripremu će morati da izdvoje mnogo više novca nego lane.
Praznična trpeza će isprazniti novčanike

Na Badnji dan domaćice pripremaju posnu trpezu oko koje će se okupiti cela porodica. Uz pasulj, najčešće se priprema i riba, a za kilogram šarana građani će morati da izdvoje čak 700 dinara. Još je skuplja pastrmka koja se prodaje po ceni od 780 dinara, a za kilogram skuše potrebno je izdvojiti 430 dinara.

- Riba je užasno skupa. Uvek sam za Badnje veče spremala šarana, ali ove godine neću. Skupo je. Kupiću neku jeftiniju ribu, ali će je biti svakako - objašnjava nam starija sugrađanka koju smo zatekli na Mlečnoj pijaci.

Praznična trpeza će isprazniti novčanikePosla ovih dana imaju mesari koji kažu da se od početka sezone slava najvise prodaje prasetina koja košta od 750 do 800 dinara po kilogramu.

- Ima dosta posla već nekih mesec dana, a ovih dana uoči Božića nam je baš gužva. Ljudi kupuju prasetinu, bekon i goveđe, odnosno svinjske mesnate kosti za supu - priča Tina Kovačić, koja prodaje meso na Mlečnoj pijaci.

Praznična trpeza će isprazniti novčanike

Praznična trpeza će isprazniti novčanikeUoči praznika rođenja Hristovog kupuju građani i orašaste plodove, kao i suvo voće, ali u mnogo manjim količinama nego ranije.

Domaćice kupuju orahe i lešnike za pripremu kolača. Ima kupaca, ali se pazare male količine. Nije ni blizu kao ranijih godina, oseti se da su nam svima novčanici tanji - navodi Jo Ištvan, prodavac orašastih plodova.

Praznična trpeza će isprazniti novčanikeZa kilogram jagnjetine potrebno je izdvojiti hiljadu dinara, dok se junetina kreće u rasponu od 800 do hiljadu dinara. Tegla meda kreće se od 800 dinara. Za kilogram oraha potrebno je izvojiti između 1.200 i 1.500 dinara, dok se kilogram lešnika i badema može pazariti za hiljadu dinara. Kilogram pasulja, u zavisnosti od vrste, košta od 260 do čak 600 dinara.

Praznična trpeza će isprazniti novčanike

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 3057
Povezane teme

cene na subotičkim pijacama

pijace

mlečna pijaca

subotičke pijace

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.