Komentara: 0
Pregleda: 1592

Praznik rusinske zajednice

16.01.2009. u 12:16h
Praznik rusinske zajednice

Rusini u našoj državi danas, po drugi put obeležavaju svoj nacionalni praznik. Na današnji dan u svim mestima u našoj državi, rusinske zajednice obeležavaju ovaj praznik, a u Ruskom Krsturu se sutra održava centralna svečanost jer su 17. januara 1751. godine, Rusini dobili dozvolu da se nasele na ovim prostorima, a taj datum je posle konsultacija rusinske zajednice u našoj državi usvojen kao nacionalni praznik.

Subotički Rusini, kojih je oko 150 i Društvo Rusina u Subotici, obeležavaju ovaj datum kao Nacionalni praznik. Njima je izuzetno bitno da se sećaju na datum kada su dobili pravo da se nasele na ovim prostorima i da u zajedničkom životu sa ostalim narodima u Srbiji čuvaju svoju tradiciju i kulturno nasleđe.

Nacionalnom prazniku Rusina prisustvovao je zamenik gradonačelnika Pero Horvacki, koji je naglasio da je Subotica grad gde zajedno živi najviše nacija i da su Rusini ravnopravna nacionalna zajednica. On smatra da je jako bitno da oni čuvaju svoju tradiciju i da bar u jednoj osnovnoj školi u našem gradu ima prilike za fakultativnim izučavanjem Rusinskog jezika.

Danas Rusini u Srbiji i Vojvodini predstavljaju malobrojnu, ali po tradiciji i kulturnim osobenostima prepoznatljivu nacionalnu zajednicu. Zahvaljujući dvoipovekovnom postojanju na ovom prostoru, Rusini Srbiju smatraju svojom domovinom, a ujedno su i posrednici u vezama Srbije sa regijama srednje i istočne evrope.

 

Postavljeno pre 15 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1592
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.