Komentara: 1
Pregleda: 2390

"Praznik šunke" na Paliću 4. i 5. aprila

02.04.2009. u 15:53h
Izvor: Mondo
<p>Prvog vikenda meseca aprila (4. i 5.) Palić će biti domaćin nove privredno - turističke manifestacije "Praznik &scaron;unke" u organizaciji Turističke organizacija grada Subotica.</p>
"Praznik šunke" na Paliću 4. i 5. aprila

Ideja za pokretanjem ovakvog skupa potekla je od činjenice da je šunka, pored paprikaša, slanine, svečarske supe, kulena, kobasice i nasuva, jedan od najizrazitijih vojvođanskih brendova. Simbol je dobre hrane, ali i stvar prestiža..

"Kako je vreme održavanja smešteno uoči Uskršnjih praznika, kada svi pomenuti proizvodi dobijaju dodatno svečano, praznično značenje, za mesto održavanja smo odabrali Palić, jer daje dovoljno dobre uslove da ovakva manifestacija ima potrebni nivo. Konačno, manifestacija se održava na i oko 'Velike terase'", kaže za "Politiku" Dragutin Miljković, direktor Javnog preduzeća "Palić-Ludaš".

Bogatu paorsku kuću - nekada, pa ni danas, nije moguće zamisliti bez pušnice u kojoj vise šunke. Jede se u svim prilikama: svečanim - kao predjelo na ručkovima, kao sastavni deo ponude na bogatim "švedskim stolovima".

U drugim, svakodnevnim prilikama, jednostavno se seče na dasci, pa dokle se stigne: stavlja se u sendviče, u pasulj se dodaju parčići, ali i džoge (kosti sa mesom) da mu pojačaju miris i poboljšaju ukus...

Paori je jedu uvek, jer stalno visi u špajzu. Najčešće se jede kada ničeg drugog nema u kuhinji, jer je stalno na dohvat ruke.

I sve zaliveno vinom, rakijom, pivom...

"Fenomen šunke razumemo znatno više od dobrog zalogaja. Kod nas je ona simbol, mera, statusna odrednica, zaštitni znak, najvredniji rekvizit našeg gastronomskog bića. Eto, zato šunka zaslužuje da joj posvetimo praznik, da je slavimo", dodaje Miljković.

Sadržaj manifestacije zamišljen je u tri sekcije: mangulica i proizvodi od mangulica; mesnate svinje i proizvodi od tih svinja; proizvodi od drugih retkih vrsta (kozji sir, proizvodi od magarećeg i konjskog mesa, proizvodi od bivoljeg mesa i mesa od sivog podolskog govečeta, kuvana, farbana i sveža jaja) sve uz šta idu: ren, senf, crni i beli luk, rotkvice...

I sve to zaliveno vinom, rakijom, pivom ili vodom. Očekuje se učešće poznatih proizvođača pomenutih proizvoda iz Vojvodine i Srbije, pa čak i nekoliko proizvođača mangulice iz susedne Mađarske.

Glasovima posetilaca i ocenama stručne komisije doći će se do pobednika u dve kategorije "Prva vojvođanska šunka" od mangulice i od mesnate svinje.

Smisao smotre projektovan je kroz nekoliko ciljeva, protkanih ocenjivanjem, takmičenjem i prodajom. Cilj je da ovo bude smotra jednog popularnog, prestižnog vojvođanskog proizvoda i nova prilika za afirmaciju.

Promovišući naročito prednosti naših autohtonih životinjskih vrsta i biološke vrednosti proizvoda od njihovog mesa, manifestacija ima i edukativni karakter za propozicije organske proizvodnje. Naravno, očekuje se i da postane značajan turistički događaj i još jedan povod da gosti dođu na Palić, posle čega, kao i uvek imaju samo reči hvale za vojvođansko gostoprimstvo.

Izvor: Mondo
Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2390
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.