Komentara: 0
Pregleda: 4752

Prečistač uslovno završen

01.12.2009. u 10:30h
Izvor: Politika Online
<p>Holandska firma DHV pozvala subotički JKP &bdquo;Vodovod i kanalizacija" da preuzme prečistač otpadnih voda, ali će se tek nakon detaljne provere znati da li je posao i okončan.</p>
Prečistač uslovno završen

Stručne službe „Vodovoda i kanalizacije" počele su preuzimanje poslednje faze prečistača od izvođača radova, (holandske firme DHV), ali to još uvek ne znači da je ova najskuplja komunalna investicija u Subotici i završena.

Tamaš Rabakezi, rukovodilac investicija na prečistaču u subotičkom JKP „Vodovod i kanalizacija", kaže za „Politiku" da je reč o složenom procesu koji će potrajati najmanje dve do tri sedmice.

Izvođač radova DHV je, nakon više odlaganja, najavio da će posao konačno biti gotov 1. decembra, ali trenutno niko ne može da potvrdi da li su obećanja ispunjena. Na pitanje da li to znači da neće biti otkazan ugovor sa izvođačem, kako je bilo najavljeno ukoliko do decembra ne završi radove na objektu, Rabakezi kaže da se to još ne može reći.

- Mi smo počeli sa pregledom instalacija, a biće pozvane i referentne institucije da urade ispitivanja. Građevinski radovi su u globalu završeni, i sada sledi testiranje urađenog. Sve će zavisiti od rezultata provere i ocene koja će biti data na kraju preuzimanja - objašnjava Rabakezi.

Radovi na prečistaču, po slovu ugovora, trebalo je da budu završeni pre godinu i po dana, ali su se na građevini pojavile pukotine, najpre na aeracionim bazenima, a potom i na digestorima za mulj. Krajem maja, puštena je u rad linija prečišćavanja vode, a završetak drugog dela investicije, linije mulja, odlagan je sve do sada. Kada je u oktobru došlo do poslednjeg probijanja roka, Imre Čeke dugogodišnji direktor „Vodovoda i kanalizacije" najavio je da će raskinuti ugovor sa izvođačem ukoliko do 1. decembra ne završe posao. Ubrzo nakon toga, Čeke je podneo ostavku, bez obrazloženja, ali se spekulisalo da je osnovni razlog njegovo nezadovoljstvo kvalitetom radova na prečistaču.

Političari koji su se proletos utrkivali ko će pre da poseti „Vodovod" još dok se mislilo da će radovi biti završeni do 5. juna, više se ne oglašavaju, niti komentarišu radove ne prečistaču. To je bila prilika da se oglasi opozicija, pa je tako Mirko Bajić, član Pokrajinskog odbora SPO-a, tražio da se napokon obelodani ugovor koji je potpisan sa kreditorom (Evropskom bankom) i sa holandskom firmom DHV, dok je Gojko Radić, šef odborničke grupe Srpske napredne stranke, na skupštinskom zasedanju tražio formiranje anketnog odbora kako bi se ispitale sve okolnosti u vezi sa tom komunalnom investicijom. Prečistač otpadnih voda Subotičane staje 17,6 miliona evra, a taj novac će Evropskoj banci za obnovu i razvoj biti otplaćivan do 2019. kroz povećanu cenu vode za potrošače, koju Subotičani trenutno plaćaju oko 70 dinara po kubiku.

 

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 14 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4752
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.