Komentara: 0
Pregleda: 842

Predavanje dr Žužane Korhec Pap “Patrona Hungarie u Subotici”

14.11.2022. u 11:41h
Izvor: Subotica.com
Predavanje na mađarskom jeziku restauratora dr Žužane Korhec Pap, pod nazivom “Patrona Hungarie u Subotici” održaće se danas u 12 časova Gradskom muzeju.
Predavanje dr Žužane Korhec Pap “Patrona Hungarie u Subotici”

Dešavanje je deo pratećih programa izložbe "Istoricizam u Subotici", a organizovano je povodom Dana likovne umetnosti Mađara u Vojvodini.

Svečana sala subotičke glavne gimanzije, koja je izgrađena po projektima Ferenca Rajhla 1900. godine u stilu neobaroka, prvobitno je funkcionisala i kao kapela, gde je u jednoj od dve polukružne apside bila poslavljena oltarna pala u čast Gospe patrone Mađarske. Oltarna pala je posle Prvog svetskog rata demontirana i smeštena u muzejsku zbirku grada, gde se i danas nalazi. Trenutno je izložena na izložbi „Istoricizam u Subotici“ u Gradskom muzeju Subotice.

Prezentacija se bavi opremom kapele i istorijom te ikonografijom tri oltarske slike u njoj.

Takođe, danas u 18 časova u Savremenoj galeriji održaće se projekcija filmova o vojvođanskim likovnim umetnicima, u režiji Čile Feješ. Projekcija filma je ujedno i najava zajedničke izložbe Laure Sagmajster i Andraša Šifliša, koja se otvara 18. novembra u Savremenoj galeriji Subotica. Ulaz je besplatan.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 842
Povezane teme

žužana pap korhec

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.