Komentara: 1
Pregleda: 2461

Predavanje o značaju donorstva i transplantacije organa (6. jun)

04.06.2013. u 15:08h
Izvor: RTV City
Posle uspešnog predavanja o značaju donorstva i transplantacije organa penzionisanim pripadnicima MUP-a, u okviru projekta „Udahni novi život“ u četvrtak će biti održano još jedno predavanje za aktivne pripadnike MUP-a i građane na ovu temu. Time će biti obeležen jun, mesec transplantacije u Vojvodini.
Predavanje o značaju donorstva i transplantacije organa (6. jun)

Predavanje će biti održano u aneksu PU Subotica u četvrtak sa početkom u 13 časova čime će biti obeležena treća faza projekta „Udahni novi život“. Predavanje će biti realizovano u saradnji sa Internacionalnom policijskom asocijacijom kojoj je naša PU pristupila a koja inače okuplja sve policijske organizacije zemalja EU i svih koji žele da joj se pridruže.

Zoran Mišković, preds. Udruženja bubrežnih invalida Subotice: „ Pošto je jun mesec transplantacije u Vojvodini mi se već dve- tri godine trudimo da Subotica bude promoter, pokretač. I sada smo prvi. Time želimo da damo do znanja da pokušavamo da animiramo sve građane na teritoriji Vojvodine i čitave Srbije, da damo informaciju o tome da je naša aktivnost usmerena na humanitarnu aktivnost u pravcu da se napokon naši loši rezultati na polju kadaveričnih transplantacija i donorskih kartica promene.“

Podršku će na predavanju u četvrtak, kao i mnogo puta do sad, pružati članovi Crvenog krsta a biće organizovano i dobrovoljno davanje krvi. Transfuziolog dr Doroća Marković smatra da je najbolje da građani o ovom pitanju dobiju prave informacije od stručnih lica.

dr Doroća Marković, transfuziolog u Opštoj bolnici Subotica: „Ovaj skup će biti značajan jer će pravi ljudi, stručnjaci, pričati o transplantaciji i o donorstvu. Svi prisutni će dobiti prave informacije i verovatno će to doprineti da odluče da uzmu donorsku karticu i time povećamo broj potencijalnih davalaca organa.“

Ovakvim akcijama se promoviše novi, uređeniji način sticanja donorskih kartica kao i nova legislativa vezana za ovu oblast. Sada će sve aktivnosti na ovom polju, uključujući i registar donora i izvršene transplantacije, biti pod pokroviteljstvom Uprave za biomedicinu.

dr Atila Čengeri, član GV zadužen za zdravstvo: „Znate da je Srbija potpisala ugovor sa Eurotransplantom i da je član u fazi pristupanja Eurotransplantu. Naš grad je podržavao, podržava i ubuduće će podržavati sve aktivnosti i mere koje su usmerene na promociju donorstva i zaveštanja organa i sva udruženja koja rade takve vrste promocije.“

Izvor: RTV City
KZN povodom akcije "Produži život" (doniranje organa) KZN povodom akcije "Produži život" (doniranje organa) KZN povodom akcije "Produži život" (doniranje organa) KZN povodom akcije "Produži život" (doniranje organa) KZN povodom akcije "Produži život" (doniranje organa) KZN povodom akcije "Produži život" (doniranje organa) KZN povodom akcije "Produži život" (doniranje organa) KZN povodom akcije "Produži život" (doniranje organa)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 2461
Povezane teme

doniranje organa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.