Komentara: 2
Pregleda: 928

Predavanje "Omiljene? Mesto žene kao autorke u istoriji umetnosti" sutra u Savremenoj galeriji

14.06.2023. u 12:30h
Izvor: Subotica.com
Predavanje pod nazivom "Omiljene? Mesto žene kao autroke u istoriji umetnosti" biće održano u četvrtak, 15. juna u Savremenoj galeriji, sa početkom u 19 časova.
Predavanje "Omiljene? Mesto žene kao autorke u istoriji umetnosti" sutra u Savremenoj galeriji

U okviru edukativnih programa izložbe "Omiljeni" Nikole Dimitrovića i Kemila Bektešija, koja je otvorena do 22. jula, Nela Tonković, kustoskinja Savremene galerije održaće predavanje. 

 - Istorija umetnosti obiluje prikazima žena: od mitoloških bića ili obožavanih religioznih figura, preko slike žene kao brižne majke ili njene potpune suprotnosti – zavodljive kurtizane, do neustrašivih revolucionarki. Slika žene je neodvojivi deo istorije umetnosti. Međutim, sve do perioda moderne i savremene, nauka o istoriji umetnosti jedva da je prepoznavala žene kao autorke umetničkih dela. U svim smenama pravaca i epoha, glavnu ulogu je zauzimao stvaralac – muškarac kao heroj ideje, znanja i veštine. O ženama autorkama istraživalo se i saznavalo veoma malo sve do druge polovine 20. veka, kada se otkriva socijalni kontekst koji je oblikovao (ne)mogućnosti za ravnopravno učešće žena u procesima umetničkog stvaranja do perioda modernizma - navodi organizator.

Predavanje će se baviti razmatranjem okolnosti u kojima se pojavljuju prve žene autorke, kao i identifikovanjem ključnih tačaka u istoriji umetnosti od kojih započinje proučavanje njihovih opusa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 928
Povezane teme

nela tonković

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.