Komentara: 8
Pregleda: 1925

Predsednik Nacionalnog saveta najavio smenu čelnika mađarske Drame u Subotici

06.01.2015. u 15:08h
Izvor: Vajdaság MA
Od 1. juna v.d. umetničkog rukovodioca će biti Kata Đarmati (Gyarmati Kata). Jene Hajnal (Hajnal Jenő), predsednik Mađarskog nacionalnog saveta (MNT) saopštio je da će 31. maja Atila Andraši (Andrási Attila) biti smenjen sa čela Drame na mađarskom jeziku subotičkog Narodnog pozorišta.
Predsednik Nacionalnog saveta najavio smenu čelnika mađarske Drame u Subotici

Hajnal je napomenuo da to ne saopštava kao „donosilac odluke”, jer je o smeni umetničkog rukovodioca odluku donela direktorka Narodnog pozorišta, Ljubica Ristovski. Dodao je međutim da je MNT usaglasio stavove sa direktorkom. On je naglasio da MNT pri donošenju odluka neće zaobilaziti dirketorku Narodnog pozorišta.

Arpad Černik (Csernik Árpád), glumac Narodnog pozorišta je izjavio da su glumci za odluku saznali nekoliko sati pre konferencije za medije i to od direktorke pozorišta. On je naglasio da su članovi Drame na mađarskom svoje zahteve uputili javno, te je stoga stav članova Drame poznat. Članovi Drame na mađarskom su 19. decembra potpisali saopštenje u kojem se traži smena Andrašija.

Predsednik MNT je na konferenciji za medije saopštio i da će od 1. juna v.d. umetničkog rukovodioca biti Kata Đarmati (Gyarmati Kata). Hajnal je rekao da je Đarmati prihvatila buduće imenovanje i da će njen v.d. status trajati minimalno vreme, jer će u najskorijem vremenu biti izabrana za smeni umetničkog rukovodioca.

Hajnal je na konferenciji za medije situaciju u mađarskoj Drami subotičkog Narodnog pozorišta nazvao neodrživom, dodavši da to što se dešava unutar mađarskog glumačkog ansambla „nema veze s umetnošću, sa izazovima koje znači forma rada jednog narodnog pozorišta”. „To treba promeniti. Umetnicima koji rade mađarskoj Drami Narodnog pozorišta treba dati šansu da mogu da se koncentrišu na svoje zadatke, da se stvore moralne i umetničke okolnosti u koje može da stupi novi umetnički direktor, a sve to može da stvori samo glumački ansambl. Ako je cena toga to da Atila Andraši ne ostane umetnički rukovodilac, onda će tu cenu donosioci odluka platiti” – rekao je Hajnal, dodavši da osuđuje kampanju „koja se vodi” protiv Andrašija.

Ljubica Ristovski očekuje dobru saradnju s novim umetničkim rukovodiocem, a od MNT-a očekuje dalju podršku za gostovanja po celoj Vojvodini – izveštava naša dopisnica Greta Bašić (Basity Gréta).

Kata Đarmati se pre više od godinu dana našla u centru afere oko izbora direktora Novosadskog pozorišta kada su gradske vlasti - uprkos tome što je većina glumaca podržala Đarmati - na predlog MNT-a izabrale Valentina Vencela. Formalna prepreka za izbor Đarmati je bio to što do raspisivanja konkursa nije nostrifikovala svoju diplomu stečenu u Mađarskoj.

Izvor: Vajdaság MA
Postavljeno pre 9 godina i 7 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 1925
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.