Komentara: 1
Pregleda: 1544

Predškolska ustanova "Naša radost" domaćin konferencije "Igrajmo se i učimo u prirodi"

07.09.2022. u 15:29h
Izvor: Subotica.com
U objektu vrtića "Sanda Marjanović" juče je održana konferencija Erazmus projekta pod nazivom "Igramo se i učimo u prirodi". Tom prilikom, vaspitači iz PU "Naša radost", kao i gosti iz Portugalije, Slovenije, Hrvatske i Poljske razmenjivali su iskustva i ideje koje se tiču učenja na otvorenom prostoru, odnosno u parku, u šumi, pored jezera i slično.
Predškolska ustanova "Naša radost" domaćin konferencije "Igrajmo se i učimo u prirodi"

Pune dve godine, partneri iz pet zemalja razmenjuju ideje i različite materijale koji imaju za cilj podsticanje vaspitača da što više vremena sa mališanima iz vrtića provode u prirodi, objašnjava Nataša Vrapčević, koordinator projekta "Igrajmo se i učimo u prirodi".

Razvoj tehnologije doprineo je tome da deca više nisu toliko fizički i psihički spretna zbog sve češće upotrebe računara, tableta i mobilnih telefona. Došli smo do zaključka da je neophodno istrajati u nastojanju da mališani koji pohađaju vrtić što češće borave u prirodi, da samostalno istražuju, da uče u parku, šumi, dvorištu - navodi Vrapčević.

Predškolska ustanova "Naša radost" domaćin konferencije "Igrajmo se i učimo u prirodi"U okviru ovog projekta partneri su, između ostalog, nedelju dana proveli u Portugaliji gde su imali priliku da saznaju kako i na koji način mališani koji pohađaju vrtiće provode vreme na otvorenom.

- Zaposleni u potugalskim vrtićima su izuzetno posvećeni boravku napolju. Deci je dozvoljeno sve i veoma su samostalna. Sami se igraju u dvorištu, istražuju, imaju kuhinju od blata. Uopšte nije važno da li će se isprljati niti da li će pocepati garderobu. Roditelji ih oblače tako da deca nisu opterećena time da moraju da paze na odevne predmete - objašnjavaju iz PU "Naša radost".

Kreiranje kvalitetnog i bogatog sadržaja u dvorištu vrtića osnovni je cilj učešća vaspitača iz Varaždina u ovom projektu.

Predškolska ustanova "Naša radost" domaćin konferencije "Igrajmo se i učimo u prirodi"Mi u Varaždinu zaista imamo tu sreću da su dvorišta u okviru svih osam objekata veoma prostrana. Ovaj projekat nam donosi jednu novinu, odnosno pokušavamo da saznamo šta još mi možemo da ponudimo deci u dvorištu, a da im ne bude dosadno i da ih taj sadržaj podstakne na kvalitetnu igru, istraživanje i učenje - poručila je Andrea Sedlar iz dečjeg vrtića u Varaždinu.

Iako je Predškolska ustanova "Naša radost" već bila domaćin partnerima iz Erazmus projekta, juče je po prvi put u našem gradu organizovana konferencija "Igrajmo se i učimo u prirodi".

Predškolska ustanova "Naša radost" domaćin konferencije "Igrajmo se i učimo u prirodi"Naša predškolska ustanova označena je od strane Evropske unije kao "škola kvaliteta", a učešće u ovom projektu samo je još jedna potvrda za naš rad, zalaganje i trud. Govorim o zajedničkom zalaganju vaspitača, roditelja, odnosno drugih zakonskih zastupnika i Grada Subotice koji je naš osnivač - rekao je Nebojša Markez, direktor PU "Naša radost".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1544
Povezane teme

Naša Radost Subotica

naša radost

predškolska ustanova naša radost

PU Nasa Radost

erazmus+

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.