Komentara: 3
Pregleda: 2379

Predstava "Fabrika" premijerno u sredu u pozorištu "Deže Kostolanji"

20.01.2014. u 16:57h
Izvor: RTV Yueco
Na sceni pozorišta „Deže Kostolanji“ u sredu će premijerno biti izveden muzički pozorišni performans pod nazivom „Fabrika“. Predstava prikazuje emocije zaposlenih u fabrici, istražujući okolinu i preovlađujuće raspoloženje. Radi se o projektu koja okuplja slobodne umetnike iz oblasti glume, odnosno plesa, fotografije i muzike iz Srbije i Danske. Pozorište „Kostolanji Dežo“ obezbedilo je umetnicima prostor i neophodnu tehniku.
Predstava "Fabrika" premijerno u sredu u pozorištu "Deže Kostolanji"

“Fabrika“ je muzički pozorišni performans lociran u industrijsko doba. Radi se o predstavi bez reči, koja muzikom, slikom i glumom, odnosno plesom pokušava da pronikne izvan stereotipa i očekivanog o radniku koji radi u fabrici. Muzika u predstavi je nastala spajanjem zvučnih pejzaža koje su kompozitori snimali po celom svetu. Dodavanjem instrumenata na te zvučne pejzaže nastale su kompozicije koje čine predstavu.

„Fabriku“ čine muzika, vizuelni deo i ples, odnosno gluma koji zajedno pričaju priču bez reči koja je istovremeno stroga i poetska priča jedne ere u kojoj čovek nema više blizak odnos sa datom okolinom. Glumci Henrijeta Varga i Deneš Debrei su od Orfeasa Skutelisa dobili vizuelni deo predstave koji čine kolaži fotografija načinjeni u fabrici, i od Kora Elersa i Andersa Vestergarda muzički deo, i na osnovu toga su improvizovali. Oni su najpre sedeli i slušali zatvorenih očiju, ne gledajući nikakve slike i zapisivali na papir ono što vide, odnosno slike koje im muzika stvara.

Muziku za „Fabriku“ komponovali su Kor Elers i Anders Vestergard, a na sceni će je izvoditi danski Strandže party orkestra čiji su oni deo, za vizuelnideo zadužen je bio Orfeas Skutelis, dok su improvizacije delo naših glumaca Henrijete Varga i Deneša Debreija. Premijera predstave je u sredu 22. januara u 19:30 časova na sceni pozorišta „Deže Kostolanji“, a prva repriza je sutradan u isto vreme. Prestava će biti izvedena i u Novom Sadu, Đuli i Temišvaru.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2379
Povezane teme

pozorište deže kostolanji

deže kostolanji

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.