Komentara: 4
Pregleda: 2631

Predstave iz celog sveta na 27. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu

01.08.2020. u 13:20h
Izvor: Subotica.com
U okviru takmičarskog programa 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji će se ove godine održati od 20. do 26. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta, naći će se 16 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, prof. dr Zorana Đerića.
Predstave iz celog sveta na 27. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu

Ove godine, publika festivala će biti u prilici da pogleda raznovrsne i maštovite predstave koje u Srbiju dolaze iz Izraela, Slovačke, Kine, Nemačke, Rusije, Mađarske, Austrije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Irana, Turske i Indije.

- Kreatori pozorišne scene za decu nastoje da idu u korak sa novim tehnologijama, da klasične teme iz školske lektire obrađuju na savremen način, da budu aktuelni i zanimljivi, kako bi održali korak s vremenom, izdržali konkurenciju medija, ali i sačuvali svoj autentičan pozorišni izraz. Takve su predstave koje nam stižu na ovogodišnji festival. Među predstavama koje su selektovane ima i klasičnih lutkarskih predstava, ali je akcenat stavljen na istraživanja novih, modernih formi lutkarske režije, glume, animacije, pokreta. Jednom rečju, na istinskoj lutkarskoj estetici, odnosno na modernoj estetici pozorišta za decu i mlade - izjavo je prof. dr Zoran Đerić, festivalski selektor, povodom ovogodišnjeg izbora programa.

Predstave iz celog sveta na 27. Međunarodnom festivalu pozorišta za decuU glavnom takmičarskom programu naći će se dve produkcije iz Srbije. Predstava "Teatru s ljubavlju" Dečjeg pozorišta Subotica koja je odraz ljubavi prema pozorištu lutaka, a koju su režirali istaknuti reditelji Bonjo Lungov i Konstantin Karakostov, osmislivši kompletan scensko-vizuelni ambijent, lutke, kostime i koreografiju. Predstava za decu i odrasle, mjuzikl "Ko se boji Isadore Duncan" predstavlja tragičnu i bolnu priču o životu istoimene balerine, dok kroz spoj lepote, tuge, radosti i bola zapravo slavi život, ljubav i umetnost. Režiju potpisuje Gea Gojak, glavnu ulogu igra balerina Una Duraković, a produkciju potpisuje Centar savremene umetničke produkcije "Viva Dance Academy".

Pored naše zemlje, sa po dve predstave će se predstaviti Kina, odakle dolaze ostvarenja "Mi smo Terakota vojska" i "Umeće ratovanja". Azijski kontinent biće zastupljen sa još četiri predstave, "Čudovište iz smeća" koje stiže iz Turske, "Beli slez" iz Irana, "Plesovi Indije" iz te zemlje, dok iz Izraela dolazi predstava "Guli".

Publika će biti u prilici da pogleda i predstavu "Aero" iz Slovačke, "Alisine avanture u zemlji čuda" iz Nemačke, "Beba pingvin koji je hteo da leti" iz Rusije, Austrija će se predstaviti ostvarenjem "Kraljica boja", dok će Mađarska predstavom "Sirena sa naočarima", a iz Bugarske dolazi "Samurajeva kćerka". Sa prostora bivše Jugoslavije dolaze dva ostvarenja, "To je Ernest" Lutkarskog pozorišta "Nebo" iz Slovenije, dok će Gradsko kazalište "Zorin dom" iz Hrvatske izvesti predstavu "Još si zelen".

Predstave iz celog sveta na 27. Međunarodnom festivalu pozorišta za decuOrganizatori se nadaju da će se uskoro steći uslovi da se festival održi u punom obimu i uz učešće svih odabranih trupa koje su izrazile želju da nastupe na ovogodišnjem izdanju.

- Svi festivalski programi će se održati u skladu sa merama borbe protiv pandemije virusa kovid-19 i uz vođenje računa o bezbednosti posetilaca i učesnika festivala. Osim predstava u takmičarskom programu, publika će ove godine moći da poseti izložbe, promocije knjiga, naučni forum, plesni program dečijih grupa, kao i radionice namenjene deci i odraslima - poručuju sa Otvorenog univerziteta.

Međunarodni festival pozorišta za decu jedan je od najznačajnijih festivala u regionu, koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. S fokusom na lutkarstvu, ali i prostorom za druge umetničke forme, festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta u Srbiji, a za izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, festival je 2005. godine nagrađen "Vukovom nagradom", najvećim kulturnim priznanjem u našoj zemlji. Festival je dobitnik i nagrade "Pro urbe" za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice 2009. godine, kada je nagrađen i specijalnom međunarodnom nagradom za doprinos razvoju dramskog odgoja "Grozdanin kikot", koju dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2631

Povezana vest

Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

program međunarodnog festivala pozorišta za decu

međunarodni festival dečjih pozorišta

međunarodni festival pozorišta za decu

predstave za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.