Komentara: 9
Pregleda: 2291

Predstavljen Bunjevački kalendar za 2023. godinu

29.12.2022. u 10:30h
Izvor: Subotica.com
U prostorijama Bunjevačke matice, krajem prošle nedelje, predstavljen je Bunjevački kalendar za prostu 2023. godinu.
Predstavljen Bunjevački kalendar za 2023. godinu

Jubilarno, 30. izdanje Bunjevačko kalendara se po koncepciji ne razlikuje mnogo od prethodnih izdanja. U njemu su naznačeni katolički i pravoslavni verski praznici, kao i aktivnosti bunjevačkih udruženja. 

Kalendarom su obuhvaćeni veoma značajni datumi u protekloj godini u kojoj smo imali izbore za nacionalne savete, kao i popis stanovništva. U 2022. godini uručena je pokrajinska nagrada predsednici Nacionalnog saveta Bunjevaca dr Suzani Kujunžić Ostojić, a meni je dodeljeno gradsko priznanje "Pro urbe" - priča Miroslav Vojnić Hajduk Marača, predsednik Bunjevačkog kulturnog centra - Ova godina bila je značajna i za Bunjevce u Mađarskoj, jer je i tamo realizovan popis.

Predstavljen Bunjevački kalendar za 2023. godinuKalendar sadrži i priče o znamenitim Bunjevcima, a obrađene su i teme od značaja za bunjevačku zajednicu. 

- Na kraju, u kalendaru se nalaze i recepti tradicionalnih jela. Ove godine, u izradi kalendara aktivno su učestvovali i čalnovi Udruženja "Bunjevačko kolo" iz Sombora - navodi Marača.

Svoj doprinos u izradi Bunjevačkog kalendara dala je i novinarka Lazarela Marjanov i to kroz dva teksta. Jedan je posvećen Sipanu Matijeviću, nekadašnjem gradonačelniku Subotice, a drugi tekst posvećen je Miroslavu Vojnić Hajduk Marači, ovogodišnjem dobitniku gradskog priznanja "Pro Urbe".

Stpan Matijević, moj pradeda, bio je prvi gradonačelnik Subotice posle oslobođenja. Kao Bunjevac borio se za bunjevačku nacionalnu svest i jezik svoje zajednice. Drago mi je što sam imala priliku da dam svoj doprinos u jednom ovakvo značajnom istorijskom zapisu - navodi Marjanov.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 2291
Povezane teme

bunjevačka matica

bunjevački kulturni centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.