Komentara: 0
Pregleda: 1278

Predstavljen Kodeks dobre uprave

30.11.2010. u 17:25h
Izvor: RTV Yueco
<p>Predlog kodeksa dobre uprave koji će predstavljati vodič za pravilno administrativno pona&scaron;anje na lokalnom nivou, predstavljen je danas u Subotici. Predlog kodeksa dobre uprave, koji predstavlja akt samoobavezivanja nosilaca javnih funkcija da, u slučajevima kada im se gradjani obraćaju, postupaju zakonito i pravilno, sačinio je za&scaron;titnik gradjana, u saradnji sa evropskim partnerima. Za njegovu primenu od velikog značaja je uključivanje svih segmenata dru&scaron;tva, posebno medija, istaknuto je na predstavljanju u Velikoj većnici Gradske kuće.</p>
Predstavljen Kodeks dobre uprave

Kodeks će predstavljati vodič organima javne vlasti, javnim funkcionerima, službenicima i građanima ka njihovom pravilnijem radu, a građanima izvor saznanja o njihovim pravima i obavezama prema upravi. Taj dokument će istovremeno biti značajan alat i oslonac za one čiji je posao da iz različitih aspekata cene da li su organi vlasti i zaposleni u njima u konkretnoj situaciji prema građanima postupili zakonito i pravilno.

Kodeks na jednostavan način konkretizuje postojeći pravni okivir upravnog prava I ustavnih odredbi o poštovanju I zaštiti dostojanstva građana I poštovanju ljudskih prava I sloboda na način koji je usklađen sa najboljim praksama Evropske unije. Kodeksom se konkretizuju norme koje utvrđuju demokratska načela I pravila rada organa javne vlasti I službenika kada obavljaju poslove od značaja za ostvarivanje prava I sloboda građana.

Subotica je I do sada poštovala Kodeks, ali verziju koju je usaglasila I odredila Stalna konferencija gradova I opština, a Kodeks dobre uprave nakon današnjeg predstavljanja ići u dalju proceduru. Svoje mišljenje o njemu će dati Gradsko veće, a u slučaju pozitivnog mišljenja ići će pred odbornike Skupštine grada koji će dati poslednju reč o njegovoj primeni u Subotici. Nakon toga će biti objavljen u lokalnom službenom glasniku I na taj način biti dostupan građanima, koji ga I sada mogu pronaći na internetu.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1278
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.