Komentara: 37
Pregleda: 4124
Foto

Predstavljena "Gramatika bunjevačkog jezika"

09.06.2022. u 13:31h
Izvor: Subotica.com
U čitaonici Gradske biblioteke sinoć je javnosti predstavljena "Gramatika bunjevačkog jezika" autora dr Suzane Kujundžić Ostojić i prof. dr Žarka Bošnjakovića.
Predstavljena "Gramatika bunjevačkog jezika"

"Gramatika bunjevčkog jezika" nastala je, pre svega, za potrebe službene upotrebe bunjevačkoj jezika.

- Ovo je prva kompletna gramatika bunjevačkog jezika, koji je od prošle godine u službenoj upotrebi u našem gradu. Njena važnost i bitnost proizilazi iz činjenice da Bunjevci na ovim prostorima žive već četiri veka. U knjizi su opisana gramatička pravila, a u toku je rad na pravopisu koji možemo očekivati krajem godine - objašnjava dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca i jedan od autora "Gramatike bunjevačkog jezika".

Predstavljena "Gramatika bunjevačkog jezika"Za koautora ovog izdanja, prof. dr Žarka Bošnjakovića, rad na "Gramatici bunjevačkog jezika" bio je veliki izazov, pre svega zbog toga što je radu pristupio kao neko ko nije pripadnik bunjevačkog naroda.

- Uvid u strukturu jezika stekao sam tako što sam čitao sve moguće, od novina, romana, knjiga, sve čemu sam imao pristup. Po vokaciji sam istoričar jezika, dijalektolog, balkanolog i pokušao sam da sve to primenim u ovoj gramatici. Najizazovnije je bilo sakupiti građu koja je bila neujednačena, često se odstupalo od neke uobičajene prakse i norme. Sa druge strane, najveća prednost je bila ta što je jednom jeziku pristupio neko ko je autsajder. Pošto nisam izvorni govornik mislim da sam uočavao mnogo više interesantnih stvari od nekoga ko govori bunjevački jezik - rekao je Bošnjaković.

Predstavljena "Gramatika bunjevačkog jezika"Mali jezici poput bunjevačkog, koji se govori u Subotici i okolini Sombora, veoma su ugroženi tako da je potrebno više zalaganja kako bi se očuvali.

- Bunjevački je jezik sa malim brojem govornika, zato je pisanje ovakvih gramatika preko potrebna i korisna stvar kako bi se on očuvao. Ova norma sada će se koristiti u javnom diskursu, školama i drugim ustanovama - poručio je Ivan Knjižar, docent Filološkog fakulteta u Beogradu.

Predstavljena "Gramatika bunjevačkog jezika"Na jučerašnjoj promociji dodeljena su priznanja istaknutim pojedincima koji su doprineli da bunjevački jezik bude uveden u službenu upotrebu. Među dobitnicima priznanja su predsednik Skupštine grada, dr Balint Pastor i šef Kabineta gradonačelnika, Sava Stambolić

- Smatram da je uvođenje bunjevačkoj jezika u službenu upotrebu nešto najprirodnije i najnormalnije, jer Bunjevci treba da imaju ista prava kao Srbi, Mađari i Hrvati. U pitanju je  zajednica koja skoro dve decenije ima svoj nacionalni savet i treba da ima pravo na upotrebu svog jezika i pisma - poručio je Pastor.

Predstavljena "Gramatika bunjevačkog jezika"Stambolić je izjavio da mu je priznanje koje nosi ime Ambrozija Šarčevića izuzetno značajno.

- Nagradu posvećujem svojoj majci, Nevenki Bašić Palković koja je svojevremeno dobila nagradu "Pro urbe" baš zbog rada na promovisanju svega bunjevačkog. Smatram da je doprinela tome da se i ja upoznam sa činjenicama i znam ko je bio Ambrozije Šarčević, zato mi je naročito drago što ova nagrada nosi upravo njegovo ime.

Predstavljena "Gramatika bunjevačkog jezika"

Izvor: Subotica.com
Promocija gramatike bunjevačkog jezika Promocija gramatike bunjevačkog jezika Promocija gramatike bunjevačkog jezika Promocija gramatike bunjevačkog jezika Promocija gramatike bunjevačkog jezika Promocija gramatike bunjevačkog jezika Promocija gramatike bunjevačkog jezika Promocija gramatike bunjevačkog jezika
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 37
Pregleda: 4124
Povezane teme

pastor balint

suzana kujundžić ostojić

sava stambolić

bunjevački nacionalni savet

bunjevački jezik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.