Komentara: 0
Pregleda: 2143

Predstavljena knjiga “Autonomija mišljenja”

16.02.2010. u 19:45h
Izvor: RTV Yueco
Predstavljena knjiga “Autonomija mišljenja”

Sinoć je u prepunoj čitaonici Gradske biblioteke predstavljena knjiga Miloša Jevtića “Autonomija mišljenja”. Ovo je 181. knjiga iz kolekcije “Odgovori” posvećena orjentalisti , profesoru Univerziteta u Beogradu i diplomati Darku Tanaskoviću. Knjige iz edicije “Odgovori” donose intervju-portrete značajnih ličnosti našeg vremena.

Moderator programa bila je Judita Plankoš.

Darko Tanasković je diplomirao na Katedri za orijentalistiku pri Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je stekao magistarsku, zatim doktorsku diplomu i proveo svoj dosadašnji radni vek. U periodu između 1995. i 1999. godine, obavljao je za Jugoslaviju, diplomatsku misiju u Turskoj i Azerbejdžanu. Knjiga “Autonomija mišljenja” nastala je kao rezultat razgovora vođenih o iskustvima, koja je stekao u periodu između 2002. i 2008. u svojstvu amabasadora u Vatikanu. Čitaocima je želeo preneti saznanja do kojih je došao, jer je Vatikan mesto, gde se ukrštaju i prepliću svi važni odnosi u svetu koji se reflektuju i na našu zemlju. U razgovoru iznosi svoje viđenje pravog puta za izlazak iz začaranog kruga.

U knjizi analizira mogućnost za uspostavljanje ekumenskog dijaloga među predstavnicima različitih vera i govori o preprekama koje stoje na putu zbližavanja istočne i zapadne hrišćanske crkve. Iz Tanaskovićevih odgovora vide se koraci koji se na međunarodnom planu preuzimaju u pravcu pospešivanja dijaloga. Ovo je druga zajednička knjiga Darka Tanaskovića i Miloša Jevtića, prva se pojavila pre deset godina pod naslovom “Na istoku zapada”.

O knjizi koja, kako se navodi, potvrđuje uzlet autonomije mišljenja i poziva na dijalog o temama o kojima se ćuti, pored koautora govorili su, Slobodan Gavrilović, direktor "Službenog glasnika", dr Radovan Bigović, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu, monsinjor dr Andrija Kopilović, prorektor Teološko-katehetskog instituta u Subotici i Milan Tasić, direktor izdavačke kuće “Beogradska knjiga”.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2143
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.