Komentara: 5
Pregleda: 5927

Predstavljena knjiga "Ishrana osoba na hemodijalizi"

09.11.2018. u 09:15h
Izvor: Subotica.com
U Opštoj bolnici predstavljena je knjiga “Ishrana osoba na hemodijalizi”, nutricioniste-dijetetičara, Dane Meškov. Knjiga, u izdanju Saveza bubrežnih invalida Vojvodine, donosi predloge jelovnika, koji u potpunosti odgovaraju potrebama bubrežnih bolesnika.
Predstavljena knjiga "Ishrana osoba na hemodijalizi"

U knjizi su na veoma jednostavan i razumljiv način pruženi saveti o ishrani pogodnoj za osobe sa bubrežnim bolestima,  posebno osobama koje su na dijalizi.   Za razliku od razvijenih zemalja, gde pacijentima u momentu kada započinju dijalizu i prelaze na novi režim ishrane pored nefrologa, podršku  pružaju i nutricionista i psiholog, u našoj zemlji takva podrška izostaje, te su pacijenti uglavnom prepušteni sami sebi.

- U Srbiji su do sada bile dve knjige, koje su bile toliko konfuzne da bi pacijenti trebalo da idu na kongres nefrologa da bi shvatili suštinu. Sa Danom Meškov smo ovu knjigu radili dve godine, cilj nam je bio da je jednostavna, da se može primeniti na sve grupacije i posebno prilagođena osobama na dijalizi, kao i dijabetičarima, kojih je preko 30 odsto - ističe Zoran Mišković, predsednik Saveza buburežnih invalida Vojvodine.

BESPLATNO MERENJE ŠEĆERA U KRVI - Apoteka Subotica će povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, koji se obeležava 14. novembra, organizovati akcije  besplatnog merenja šećera u krvi, u saradnji sa kućama Abbott, Medinic i Adoc. Akcija će se održati 10. i 14. novembra u Ogranku 2 kod Sinagoge (9-11h), 15. novembra u ograncima na Paliću (9-11h) i u Aleksandrovu (13.30-15.30h), a 17. novembra u Ogranku 1 u Gradskoj kući (9-11h).

Knjiga donosi praktične recepte za pripremu jela koja bi budrežnim bolesnicima trebalo da budu sastavni deo terapije. Jelovnici u knjizi izrađeni su prema ugledu na ADA tablice, odnosno u skladu sa preporukama Američke dijabetne asocijacije.

- Jelovnik koji smo danas predstavili je za mušku osobu od 80 kg, koja radi lakše fizičke poslove. Osoba koja je na dijalizi, nikako ne sme da gubi na telesnoj masi. Namirnice smo podelili u 6 do 8 grupa. Osobe koje su na hemodijalizi trebalo bi da imaju tri obroka i jednu užinu, a oni koji pored bubrežne insuficijencije imaju i dijabetes, trebalo bi da imaju dve užine da bi se održala količina ugljenih hidrata koja je njima potrebna u toku dana - objašnjava nutricionista-dijetetičar, Marina Malagurski Stantić.

Da su obolelim osobama nedostajali detaljniji saveti kako da kreiraju jelovnik, podtvrdila je i naša sugrađanka, Miluna Trbović, koja je na dijaliziji  već više od 12 godina.

- Prvi put se suočavam sa knjigom koja me je toliko zainteresovala a vidim da je vrlo jednostavna i da mogu praktično da je primenim. Jako mi je pomogla da izračunam kalorije i da se osećam dobro sa takvom ishranom. Obradovala sam se jako, jer je neko počeo da misli na našu ishranu. Nikada do sada nismo mogli dobiti potpune informacije, kako da se hranimo, uvek smo imali problema sa većim ili manjim unosom nekih vitamina i minerala što nam je stvaralo dodatne zdravstvene probleme - kaže  Miluna.

U Severnobačkom okrugu ukupno 87 osoba ide na dijalizu, odnosno 68 osoba u Subotici i 19 osoba u Bačkoj Topoli. U našem okrugu živi šest osoba kojima je urađena transplantacija ovog organa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 5927
Povezane teme

hemodijaliza

bolnica subotica

bubrežni bolesnici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.