Komentara: 0
Pregleda: 1267

Predstavljene knjige Dragana Vujičića

28.05.2021. u 15:49h
Izvor: Subotica.com
Predstavljene knjige Dragana Vujičića

U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“  sinoć su predstavljene su četiri nove knjige Dragana Vujičića - „Zrno rata“, „NLO nad Balkanom“, „Taoci reseta“ i „Taoci korone“.

- Zajednički imenitelj ovim delima, nastalim u proteklih sedam mesec,i je  preispitivanje ljudskog straha, bilo da je reč o ratu, bolesti ili nedokučivim silama. Strah je sada postao vrlina, znak neke intelektuane superiornosti, to je zastrašujuće i to nikada nije bio slučaj u istoriji civilizacije.  Samo u „Svetom pismu“ na 350 mesta piše „Ne boj se“, a tu su i druga dela gde možem da vidimo šta je manipulacija strahom i šta ona donosi – poručio je autor Dragan Vujiičić, dugogodišnji novinar „Večernjih novosti“. -  „Zrno rata“ je knjiga sa 50 priča, koje su posle dve decenije ispričali protagonisti. Zanimljivo  je da se ti ljudi rata 1999. godine ne sećaju sa strahom, već sa osećajem ponosa, časti  i dostojanstva što su branili svoju zemlju . Strah od nepoznatog se vidi na fenomenu NLO, naročito od psiholoških propagandnih igara koje se serviraju. Tako je i sa koronom,  gde sam na jednom mestu sabrao sve javne i relevantne podatke, sa svim kontradiktornostima, a potom dolazimo do „reseta“ civilizacije u kojoj su mnogi ostali bez posla a sa druge strane nikad više milijardera nije bilo.

Pred subotičkom publikom govorio je i pukovnik Milutin Filipović, komandant  Prištinskog korpusa, koji je imao veliku ulogu u nastajanju knjige „Zrno rata“, najbolje knjige proglašene od strane Ministarstva odbrane, koji je autora upoznao sa akterima sukoba 1999. Kako je istakao, u Subotici je bio pre četiri decenije na takmičenju u streljaštvu i iz našeg grada nosi najlepše uspomene.

- Drago mi je da vidim kako Subotica na dostojanstven način gaji uspomenu na sve one koji su učestvovali u ratu i u njemu poginuli. Nisu zaboravljeni dobrovoljac Josip Sič,  Goran Olka, Zoltan Olajoš i Vladimir Mirkov, čije se pogibije kao artiljerca, na samom početku bombardovanja i lično sećam. Vidim da se uspomena čuva i na one koji su stradali i u drugim ratovima devedesetih godina – istakao je Filipović. – „Zrno rata“ nije  samo svedočenje o ratu i običnim i neobičnim ljudima koji su bili u njemu i koje je autor na profesionalan, novinarski način uobličio, već je on njome podigao spomenik kosovskim junacima i napisao optužnicu i pokazao zašto nema praštanja.

Na promociji su govorili i Goran Marjanović, inženjer istraživač Tesline fizike i Dejan Mastilović, glavni urednik Izdavačke kuće „Filip Višnjić“.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1267
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.