Komentara: 0
Pregleda: 1399

Predstavljeni rezultati Nacionalne studije o seksualnom nasilju nad decom

23.09.2015. u 15:20h
Izvor: RTV City
Fondacija mentalne higijene Expecto, danas je bila domaćin skupa na kom su prikazani rezultati nacionalne studije o seksualnom nasilju nad decom u Srbiji. Javnoj raspravi o studiji koja prethodi izradi nacionalne strategije koja tretira ovo pitanje i odlučuje kako će se ubuduće sprečavati seksualno zlostavljanje dece u školama, prisustvovalo je oko 30 stručnjaka iz ove oblasti.
Predstavljeni rezultati Nacionalne studije o seksualnom nasilju nad decom

Studija koju je izveo Incest Trauma Centar Beograd  u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Fondacijom Expecto, je prva koja je urađena u Srbiji i pokazuje koliko seksualnog nasilja nad decom ima u našoj zemlji.

Rezultati govore da ako se zamisli jedno školsko odeljenje, četiri deteta u njemu su preživela neki vid seksualnog zlostavljanja. Uz to još četiri deteta poznaju dete koje je imalo ovakvo iskustvo i u ovom trenutku dva deteta u svakom odeljenju su izložena seksualnom nasilju. Seksualno nasilje nad detetom najčešće se dešava  u kući, to jest porodici, a zatim na javnom mestu, društvenim mrežama i u školama.

Seksualno zlostavljanje dece predstavlja bilo koji vid eksploatacije deteta mlađeg od 18 godina u cilju zadovoljenja i uživanja odrasle osobe. Ovaj čin podrazumeva  opscene telefonske pozive, pokazivanje inače pokrivenih delova tela, voajerizam, milovanje, snimanje pornografskih fotografija, pokušaj da se obavi seksualni odnos, silovanje, incest i dečiju prostituciju.  Studija je pratila  18 različitih nasilnih seksualnih radnji.

Zakonodavni okvir koji se odnosi na ovo pitanje  je prilično uređen, a stvar je zlostavljanih ili njihove okoline da li će se on primeniti, rekla je direktorka Incest trauma Centra iz Beograda  Dušica Popadić.

Studija će biti predstavljena zaposlenima u  vaspitno obrazovnim, kao i drugim ustanovama i institucijama koji se bave prevencijom seksualnog nasilja u jos 8  gradova Srbije. Preko ovih javnih rasprava, rekla je predstavnica Ministarstva prosvete Smiljana Grujić,  prikupiće se i predlozi kako da se deca na bolji ili neki drugi način zaštite od seksualnog nasilja, pre svega u školama.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 5 dana
Komentara: 0
Pregleda: 1399
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.