Komentara: 51
Pregleda: 5413
Foto

Predstavnici Subotice u radnoj poseti Gračanici

22.09.2017. u 15:34h
Izvor: subotica.rs
Na poziv predsednika Opštine Gračanica Vladete Kostića, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sa saradnicima je boravio na Kosovu i Metohiji. Tokom dvodnevne posete delegacije Grada južnoj srpskoj pokrajini, uspostavljena je međuinstitucionalna saradnja Domova za decu ometenu u razvoju, a predstavnici Doma kulture Gračanica i Fondacije „Danilo Kiš“ razgovarali su o novim zajedničkim projektima u oblasti kulture i stvaralaštva.
Predstavnici Subotice u radnoj poseti Gračanici

Na praznik rođenja Presvete Bogorodice, u narodu poznatiji kao Mala Gospojina, Opština Gračanica je juče proslavila svoju slavu. U manastiru Gračanica, liturgiju je služio arhimandrit Ilarion, iguman manastira Draganac, a pored predstavnika Grada Subotice, liturgiji su prisustvovale i delegacije Novog Sada i Republike Srpske.

U svojoj besedi, arhimandrit Ilarion istakao je značaj dolaska delegacija iz Vojvodine na Kosovo i Metohiju jer je, kako je rekao, to zapravo povratak korenima i način da se na jednom mestu svi saberemo i tako sjedinjeni činimo sve za očuvanje srpskog identiteta.

Predstavnici Subotice u radnoj poseti Gračanici

Najlepši stihovi o Kosovu i Metohiji nastali su upravo u Vojvodini – reči su oca Ilariona – Između Kosova i Vojvodine neraskidiva je veza jer je veliki broj ljudi sa ovih prostora, usled nemilih događaja i pogroma koji se dogodio na Kosovu, naselio delove severa Srbije.

Nakon liturgije, sveštenstvo, meštani i gosti krenuli su u Litiju ulicama Gračanice.

Predstavnici Subotice u radnoj poseti Gračanici

Na svečanoj akademiji upriličenoj te večeri u Domu kulture Gračanica, gradonačelnik Bogdan Laban istakao je značaj saradnje Subotice i Gračanice na svim poljima.

Subotica i Gračanica sarađuju nekoliko godina unazad. Povezala nas je kultura, jer ona uvek bude karika koja prva spoji. U ovih nekoliko godina uvek smo, kako su se susreti bližili kraju, tražili razloge za nova viđenja, trudeći se da naša saradnja bude svaki put sve bolja, kvalitetnija i sadržajnija – rekao je Laban – Mi ne želimo da stanemo. Želimo da napravimo čvrst lanac kao neraskidivu vezu koja će učvrstiti sever i jug Srbije, Vojvodinu i Kosovo. Nije nam dovoljna jedna karika, potreban je niz, koji podrazumeva veze između ljudi, ustanove koje sarađuju, decu koja odlaze jedni kod drugih, ideje koje se razmenjuju. Kada sve to budemo postigli, tada smo uspeli i tada naša borba neće biti uzaludna.

Gradonačelnik se zahvalio predsedniku Opštine Vladeti Kostiću i domaćinima na pozivu da delagacija Grada Subotice poseti južnu srpsku pokrajinu, i rekao da tek kada kroči na ovu svetu zemlju, čovek shvati da je ovo mesto gde se sudaraju i prepliću emocije, ponos, vera, nada, a ta spoznaja ne može čoveka da ostavi ravnodušnim.

Da bi doživeli Kosovo i Metohiju, morate doći i upoznati ove ljude, videti naše manastire, hramove, videti škole, obdaništa, sportske terene i spoznati da je ovo mesto, toliko sveto, za svakoga od nas okrepljujuće. Kada gledamo vas i vašu neprestanu borbu na svim poljima, uviđamo da nijedna prepreka nije velika ako imaš vere i snage da je preskočiš – naglasio je gradonačelnik Laban.

Predstavnici Subotice u radnoj poseti Gračanici

Predstavnici Subotice u radnoj poseti Gračanici

Na kraju svog obraćanja, pred prepunom salom Doma kulture, Laban se zahvalio domaćinima na tome što iz godine u godinu, za Dan grada Subotice, svojim programom na najlepši način predstave Kosovo i Metohiju.

Tokom posete, predstavnici Grada Subotice posetili su manastir Visoki Dečani, zadužbinu Svetog kralja Stefana Dečanskog. Ovo zdanje srednjevekovno je svedočanstvo srpske civilizacije koje uspešno odoleva vremenu.

Predstavnici Subotice u radnoj poseti Gračanici

Originalne freske sačuvane kroz vekove, preživele su požare, nasilne pokušaje uništenja i druge nedaće koje su se događale na obodima zidina koje okružuju i štite i danas arhitektonski sklop sastavljen od manastira, konaka i prostorija za monahe.

Izvor: subotica.rs
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 51
Pregleda: 5413
Povezane teme

Fondacija Danilo Kiš

bogdan laban

dom za decu ometenu u razvoju kolevka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.