Komentara: 0
Pregleda: 3727

Pregovori oko Fidelinke tek posle Uskrsa

14.04.2009. u 09:38h
Izvor: Građanski list
<p>Dugovi subotičke "Fidelinke", koja je u blokadi, neprestano se uvećavaju. Sa 501 miliona dug je za nekoliko dana narastao na 528 miliona dinara. Početkom protekle sedmice, 6. aprila, bio je zakazan sastanak s bankarima, tj. s desetak banaka koje su blokrale to preduzeće, ali nikakav dogovor nije postignut, pa je blokada ostala na snazi.</p>
Pregovori oko Fidelinke tek posle Uskrsa

Zid ćutanja, međutim, na koji ovih dana u fabrici nailaze mediji, pokušavajući dobiti zvanične informacije, ostavlja prostor za nagađanje i neizvesnost.

Priče i govorkanja

To je pokrenulo nezvanične priče i govorkanja o tome jesu li prodate sve zalihe i ispražnjene rezerve žita; šta je finansirano od podignutih kredita; je li pšenica otišla preko granice ili je prodata mlinovima u Srbiji... a nisu isključena ni nagađanja da će "Fidelinka", možda, dobiti novog većinskog vlasnika.

Tim pričama idu u prilog i izjave nekoliko direktora banaka kojima je "Fidelinka" najveći dužnik, a koji nisu želeli da im pominjemo imena. Oni su, naime, rekli da se vlasnici nisu pojavili na pregovorima o ukidanju blokade i dalje otplate duga, koji su u propali 6. aprila. Pregovori će, kako navode, biti tek posle uskršnjih praznika.

- Blokadu sada opravdavaju i banke, koje već 20 godina kreditiraju "Fidelinku". Kad one ne znaju šta će se dalje događati, kako da znaju oni koji tek godinu dana rade s "Fidelinkom" - kaže jedan od bankara i ističe da je svaki scenario moguć, jer vlasnici "Fidelinke" ćute.

Sada, kako napominje, svaka banka štiti svoj ineteres, pa je teško govoriti o ukidanju blokade i mogućem dogovoru. Zastrašujuće deluje i nezainteresovanost vlasnika da se postigne dogovor o reprogramiranja duga.

Nema, međutim, inicijative za reprogramiranje duga ni od države, pa se bankari okreću svom interesu.

- Kad ne brinu vlasnici, što bi banke brinule? - kažu bankari, mada imaju u vidu da je reč o strateškoj fabrici za Suboticu i Srbiju.

Šezdesetogodišnje poverenje

Subotičani su počeli da strahuju za svoj hleb nakon što je objavljena vest da je "Fidelinka" blokirana. Iako vekne mogu nabaviti u drugim, privatnim pekarama, polovina građana najradije kupuje hleb iz pogona "Fidelinke", koja im šest decenija uliva poverenje kao jedan od najvećih kombinata u Srbiji.

Nekontrolisano uvećanje blokade

Odgovori na sva pitanja o sudbini fabrike sigurno postoje, ali ih zasad niko glasno ne izgovara. Do rukovodstva fabrike teško je doći, a do trojice većinskih vlasnika iz Makedonije, BiH i Slovenije - još teže. Među manjinskim vlasnicima jesu i neki fondovi i fizička lica, ali oni nemaju znatnijeg uticaja.

Finansijski stručnjaci već ocenjuju da je "Fidelinka" trenutno u vakuumu i da već diše na slamku.

- Kompanija "Fidelinka" a. d. podleže svim domaćim zakonima, među kojima su i oni poreski, bez obzira na to što četiri najveća akcionara - "Mowbray sistem", registrovan u inostranstvu, "Mineco", "Alysun marketing" i Unikredit banka Austrije - nisu domaće firme. Oni imaju oko 67 odsto kapitala fabrike, a ukupan broj akcionara jeste oko 1.300. Firme većinskih vlasnika nisu registrovane u Srbiji, pa podležu zakonima zemalja gde su registrovane. Blokada nekontrolisano raste jer su joj se, nakon više banaka, pridružili i ostali poverioci. Banke su imale razloga za blokadu, jer kad se klijent ne ponaša tržišno, moraju zaštiti kapital - kaže Radivoj Belančić iz brokerske kuće SBD Broker.

Drugačijeg je mišljenja Branko Lavrenčič, direktor "Pekare Fidelinka" i pomoćnik generalnog direktora, koji kaže da su potraživanja kompanije veća od dugovanja i da bi naplata pomogla ukidanju blokade, za koju garantuje upravo "Pekara Fidelinka", jedna od devet firmi u okviru te firme.

Nade i strahovanja

U sindikatu fabrike, koji štiti interes 650 zaposlenih, veruju da će se blokada ubrzo ukinuti, a kako kaže Vesna Kokotović, predsednica sindikata, nadaju se da će martovska plata stići do kraja aprila.

U probleme te fabrike zasad se ne meša ni sindikat.

- Dok nema problema s radnicima, naš sindikat ne reaguje - kaže Stevan Huđi, potpredsednik subotičkog Samostalnog sindikata.

Neki od radnika koji su više upućeni u rad fabrike tvrde, međutim, da se plaše otpuštanja čak i ako dobiju novog vlasnika.

- To sve se i radi da ponovo prodaju fabriku. Lepo je videti nove mašine u pogonu, ali sad nas je strah da ćemo ih mi otplaćivati, a da će sve opravdavati svetskom krizom - kažu radnici, koji u strahu za radna mesta odbijaju da kažu imena.

Pare za investicije troše na život

Ljubiša Jovanović, direktor AIK banke u Nišu, koja dve decenije posluje s "Fidelinkom", izjavio je da preduzeća u blokadi teško mogu dobiti kredite za likvidnost jer nemaju garancije da će ih vratiti.

- Ako već imaju zajmove koje ne mogu vraćati, banka pokreće sve instrumente obezbeđenja - kaže Jovanović.

Izvor: Građanski list
Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3727
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.