Komentara: 52
Pregleda: 12549

Prekinut rad lekara iz Mađarske

29.11.2012. u 00:29h
Izvor: Večernje novosti
Inspekcija Ministarstva zdravlja zabranila rad privatnoj zdravstvenoj ordinacija iz Subotice. Nisu imali pravo na kardio-preglede, ni mobilne ekipe. Telefonom vrbovali pacijente.
Prekinut rad lekara iz Mađarske

Privatna zdravstvena ordinacija iz Subotice, pod okriljem mađarske firme “ICC - Dr Pohl”, već tri godine, kako nam je protumačeno u Ministarstvu zdravlja, lukavo obmanjuje građane širom Srbije, namamljujući ih na tobože besplatan preventivni pregled. Ovu medicinsku ekipu, koja se bavi preventivnim pregledima za infarkt i moždani udar, koje zapravo naplaćuje 2.500 dinara, u petak je konačno zaustavila zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja, na jednom ovakvom skupu u Sremskoj Kamenici.

U radu ove ordinacije postoji niz nezakonitosti. Među prvima je ta što subotička ordinacija “Preventmed” ima dozvolu isključivo za lekarske preglede iz oblasti opšte medicine, a njihove ekipe bave se kardiologijom. A za te kardio-preglede, koje naplaćuju 2.500 dinara, koriste takozvane arteriografe, čijom prodajom se bavi firma D. O. O. “ICC - Dr Pohl”, vlasnika Mađara Tibora Pola.

Prevara kojom se ova firma sa sedištem u Mađarskoj bavi, kako potvrđuju u inspekciji, naizgled deluje kao human i potpuno legalan način za otkrivanje teških srčanih oboljenja, ali je zapravo ta humanost samo maska za uzimanje para od pacijenata iz Beograda, Niša, Novog Sada, Subotice i drugih većih gradova u Srbiji. Mesne zajednice im samo ustupaju prostor, ne znajući da njihovo poslovanje nije po zakonu.

Pacijenti se vrbuju telefonskim pozivima, na kojima im se govori da je pregled besplatan, a kada dođu na skup, koji se najčešće organizuje u prostorijama mesnih zajednica, lekari im saopštavaju da im je najpametnije da se pregledaju arteriografom, što pacijenti, inače, mogu da urade besplatno kod interniste, u svakom domu zdravlja.

- Ja samo dobijem spisak imena izvučenih iz telefonskog imenika, koje treba da pozovem i ubedim ih da posete skup. Ništa više od toga nije moja obaveza - rekao nam je volonter Igor, koji se javio na broj, s kog su prošle sedmice pozivani Kameničani.

Prekinut rad lekara iz Mađarske

Internet sajt na adresi: www.icc.hu/sr 

Savetnik dr Pola Goran Jovanović za “Novosti” je rekao da ta firma bez problema i ograničenja posluje u svim većim evropskim zemljama, te da ih zakon o zdravstvenoj zaštiti u Srbiji u tome sprečava.

- Zato je u petak intervenisala zdravstvena inspekcija. U inostranstvu naša firma “ICC-Dr Pohl”, kao društvo s ograničenom odgovornošću, može da obavlja i preventivne preglede - tvrdi Jovanović.

- Ovde, mi smo morali da otvorimo ordinaciju da to radi. Pošto smo privatnici, naravno da preglede naplaćujemo, i nikada ne dovodimo u zabludu pacijente da su pregledi besplatni. Međutim, inspekcija nam zamera što su naše ekipe mobilne i ordiniraju po gradovima u Srbiji.

U zakonu, naime, jasno piše da pacijenti, ukoliko žele da dođu na preventivni pregled, mogu doći lično u ordinaciju i nikako se pregledi ne mogu obavljati van nje, što je Jovanović prokomentarisao sa “kod nas, nažalost, nema dobre prevencije bez dobrog marketinga”.

U zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja potvrdili su naša saznanja "Večernjih Novosti", ali o slučaju ne mogu da govore sve dok je istraga u toku.

MAĐAR NAPRAVIO INCIDENT

Problem je, kako "Novosti" saznaju, i što vlasnik firme “ICC - Dr Pohl”, Tibor Pol, nema radnu dozvolu za Srbiju, a sve do marta ove godine, nije imao ni sertifikat od Agencije za lekove za aparat, čijom se prodajom bavi i koji koristi u preventivnim pregledima.

U MZ Sremska Kamenica rekli su nam da je dr Pol u petak bio prisutan na skupu i da je posle dolaska inspekcije, napravio incident, omalovažavajući zdravstvo i zakone u Srbiji.

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 11 godina i 7 meseci
Komentara: 52
Pregleda: 12549

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.