Komentara: 0
Pregleda: 1621

Preko učeničkog druženja do Evrope

27.04.2010. u 18:26h
Izvor: Dnevnik "Danas"
<p>Grupa učenika Ekonomske &scaron;kole iz Subotice ovih dana se vratila iz jednonedeljne posete ekonomskoj &scaron;koli u Karlsrueu, u Nemačkoj, čime je zvanično uspostavljena saradnja ove dve &scaron;kole, u okviru međunarodnog projekta Partnerstvo na delu.</p>
Preko učeničkog druženja do Evrope

Tokom ove posete potpisan je i zvanični dokument ugovora koji predviđa razmenu učenika i nastavnika dve škole, kao i kulturnu i privrednu razmenu. Subotička škola je na taj način prva u Vojvodini uspostavila međunarodnu saradnju na srednjoškolskom nivou.

- Program ovakvog obrazovnog povezivanja, koji je inicirao GTZ institut, a pomogao Evropski pokret u Srbiji, podrazumeva stvaranje čitave mreže saradnje između srednjih škola u Srbiji i Nemačkoj - navodi direktor Ekonomske škole u Subotici Igor Bem.

- Poseta Karlsrueu za naše učenike znači otvaranje novih mogućnosti i bolje upoznavanje sa evropskim obrazovanjem i kulturom. Već je dogovoreno da u aprilu dođe grupa nemačkih učenika i bude gost naših đaka. Mi smo veoma srećni što smo postali partner škole u Karlsrueu, koja ima uspostavljenu saradnju sa dvadesetak škola širom Evrope i mi se sada nalazimo na toj njihovoj mapi saradnika, koja je vidno istaknuta u holu škole, gde je već upisano - Ekonomska škola Subotica Serbia. Naši učenici su uspostavili brojne kontakte, a gradonačelnik Karlsruea je obećao da će obezbediti mesta za tri naša učenika da odlaze u taj grad na praksu do mesec dana. A buduće generacije mogu da računaju da će sigurno moći da dolaze ovde kroz tu stručnu razmenu - kaže Bem.

Profesorka Ljiljana Filipović, realizator ovog projekta, napominje da je za sve učenike ovo bilo neponovljivo iskustvo.

- Pored Karlsruea naši učenici su posetili i Strazbur. Posebno su bili zainteresovani da vide Evropski parlament i Savet Evrope. Biti na mestu gde se odlučuje o našim sudbinama bio je neponovljiv doživljaj. Sve to, čitav taj projekat saradnje njima donosi mogućnost da Evropu upoznaju neposredno, da usavršavaju jezik, da vide kako funkcionišu drugačija društva i upoznaju njihovu kulturu i istoriju, prosto da upoznaju ono što im je do sada bilo gotovo nepoznato. A u smislu obrazovanja ovo im donosi uvid u drugačije sisteme učenja, i mogućnost praktičnog usavršavanja - kaže Ljiljana Filipović.

Projektom Partnerstvo na delu planirano je uključivanje u ovu mrežu saradnje i drugih škola iz Srbije, a potpisnici ovog sporazuma iz Subotice i Karlsruea obavezali su se da će biti svojevrsni misionari i podsticati uspostavljanje novih veza između nemačkih i naših srednjoškolaca .

- Dokle će stići ta saradnja ne možemo prognozirati, ali za sada postoji jak pozitivni naboj da se to svakako širi dalje, i da se održi, kaže Bem.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 14 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1621
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.