Komentara: 1
Pregleda: 1323

Premijera "Poetike gledanja“ u pozorištu "Deže Kostolanji"

12.05.2021. u 14:50h
Izvor: Subotica.com
„Poetika gledanja“ u režiji Andraša Urbana, koje je imala pretpremijeru na početku festivala „Desire“, dobila je konačan oblik i premijerno će biti izvedena u petak u 19 časova na sceni pozorišta „Deže Kostolanji“.
Premijera "Poetike gledanja“ u pozorištu "Deže Kostolanji"
Foto: Arhiva, Desire 2020

Predstava bez reči izazvala je speciične reakcije kod festivalske publike, a reditelj Andraš Urban smatra da će tako biti i ovoga puta.

- Došli smo do finaliziranja ovog projekta, završili prilično dugačak proces. Publika je pod raznim okolnostima mogla da je pogleda, u vidu radnih premijera i na otvaranju festivala. Specifičnost predstave je da se isključivo bavi gledanjem, a jako bitan momenat je muzika Silarda Mezeija, koja stavlja u zajedničko dešavanje ono o čemu predstava govori – objašnjava Urban. – Predstava istražuje život živog i mrtvog tela, aktivnog i pasivnog, a bilo je pitanje kako da ulazimo što dublje u pozorišno.

Premijera "Poetike gledanja“ u pozorištu "Deže Kostolanji"Predstavu nije dobro posmatrati samo u okviru dramskog teatra.

- Gde postoje profesionalni glumci koji mogu da se odreknu sami sebe, u predstavi oni nemaju čak ni lice, već samo svoju fizičku snagu koja pokreće sve stvari.  Treba gledati kako ono što se dešava na sceni postaje svojevrsna a ne literarna stvarnost, koja može da se prepriča – dodaje reditelj. – Predstava je prilično dobro komunicirala, publika prepoznaje tu specifičnu lepotu koja nastaje iz te priče, a bavi se isključivo umetničkim pitanjem.

Premijera "Poetike gledanja“ u pozorištu "Deže Kostolanji"Za glumicu Timeu Filep rad na ovoj predstavi bio je dosta izazovan, prilično je bilo teško biti na sceni bez lica.

- Teško je stvoriti tu energiju, povezati univerzum, majku prirodu i čoveka. Predstava je drugačija od onoga na šta smo navikli – najavljuje glumica.

Pored nje, na sceni su i Andrea Verebeš, Boris Kučov, David Buboš, Gabor Mesaroš i Heni Varga.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 1323
Povezane teme

andraš urban

pozorište deže kostolanji

pozorišna predstava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.