Komentara: 1
Pregleda: 1886
Foto

Premijera predstave "Franciska" u četvrtak na sceni Jadran

25.06.2024. u 14:11h
Izvor: Subotica.com
Predstava "Franciska", nemačkog dramskog pisca Franka Vedekinda, premijerno će biti odigrana u četvrtak (27. jun) na sceni Jadran od 19:30h. Režiju potpisuje Jug Đorđević.
Premijera predstave "Franciska" u četvrtak na sceni Jadran

Franciska je priča o slobodi, prvenstveno o ženskoj slobodi, a zbog očiglednih paralela sa Geteovom dramom, ovaj komad se još naziva i ženskim Faustom.

- Ženski Faust, to je tako lepo skovano da bi svima nama bilo jasno o čemu se radi. Dakle, žena potpisuje pakt sa đavolom kako bi postala muškarac. Od Vedekindovih dela mi poznajemo ono što spada u domen opšte kulture, a to su "Buđenje proleća" i trilogija "Lulu", međutim on i u drugim komadima ima sličan tematski okvir, a to je pitanje ženske slobode, emancipacije i sve to proističe iz nekog odnosa u porodici. Poput "Buđenja proleća" i "Franciska" počinje simboličnom scenom majke i ćerke i mi tu vidimo posledice jednog narušenog porodičnog odnosa i kako to kasnije ima uticaj na razvoj jedne ličnosti u naslovnoj ulozi koja kasnije postaje podložna raznim manipulacijama od strane nekih muških entiteta koji na razne načine pokušavaju da tu mladu ženu u svoju korist preokrenu - precizira reditelj Jug Đorđević - Ovo je prvo izvođenje Franciske na srpskom jeziku, a pisac ovaj komad definiše kao moderni mirakul u pet činova i tu smo žanrovsku odrednicu i mi zadržali - dodaje direktorka Drame na srpskom jeziku, Jelena Mihajlović.

Premijera predstave "Franciska" u četvrtak na sceni JadranPremijera predstave "Franciska" u četvrtak na sceni Jadran

Naslovna uloga Franciske poverena je Minji Peković, dok Igor Greksa igra Fajta Kunca, odnosno njegov lik je najsličniji Mefistu uoliko se povuče paralela sa Geteovim Faustom. 

Lik Franciske, koja sklapa pakt sa đavolom kako bi postala muškarac, za mene ima poseban značaj, jer sam i sama u pubertetu bila toliko nesrećna što sam devojčica verujući da bi mi život bio i lepši i lakši da sam rođena kao dečak. Verovala sam da je svet neprijateljski raspoložen prema devojčicama koje čeka puno prepreka. Slična su razmišljanja nailazila i kasnije. Prvi trenutak kada sam bila pesrećna i zahvalna što sam se rodila kao žena je trenutak kada sam počela da dojim moju ćerku. Tako da cela Franciskina priča od njenog puberteta do sticanja prave slobode za mene je vrlo dirljiva i intimno važna - navodi Peković - U komadu smo tražili paralele sa današnjim društvenim trenutkom. Komad je napisan početkom 20. veka, međutim pitanja ženskih prava i slobode su aktuelna i danas. Još uvek se koplja ukrštaju da li je neko stomatolog ili stomatološkinja, učitelj ili učiteljica, da li neko ima vlasništvo nad svojim telom ili ne, tako da mislim da je ovakav tekst, pa čak i sa ovakvim ironičnim otklonom kakav je u našoj predstavi gde je sve lepršavo, šareno, muzički potkovavano, mislim da je jako bitno da se taj dijalog otvara i to bi žensko pitanje da se pokrene. Što se tiče uloge koju tumačim, Fajt Kunc jeste svojevrsni Mefisto, ali Mefisto je kod Getea jedno mistično biće, a možda i pravi đavo, dok je Fajt Kunc u Franciski jedan prevarant - nadovezuje se Greksa.

Premijera predstave "Franciska" u četvrtak na sceni Jadran

U predstavi igraju i Vesna Kljajić Ristović, Vladimir Grbić, Geza Kučera mlađi, Dimitrije Dinić, Dina Dedović TomićIsidora Vlček, Ljubiša Ristović, Miloš Macura, Sanja Moravčić i Srđan Sekulić

Izvor: Subotica.com
Najava predstave "Franciska", poslednje premijere u sezoni Drame na srpskom jeziku Najava predstave "Franciska", poslednje premijere u sezoni Drame na srpskom jeziku Najava predstave "Franciska", poslednje premijere u sezoni Drame na srpskom jeziku Najava predstave "Franciska", poslednje premijere u sezoni Drame na srpskom jeziku Najava predstave "Franciska", poslednje premijere u sezoni Drame na srpskom jeziku Najava predstave "Franciska", poslednje premijere u sezoni Drame na srpskom jeziku Najava predstave "Franciska", poslednje premijere u sezoni Drame na srpskom jeziku Najava predstave "Franciska", poslednje premijere u sezoni Drame na srpskom jeziku
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 meseca i 1 nedelju
Komentara: 1
Pregleda: 1886
Povezane teme

Narodno pozorište

premijera predstave

minja peković

jelena mihajlović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.