Komentara: 0
Pregleda: 867

Preminula istaknuta umetnica i muzički pedagog Gabriela Egete

09.10.2024. u 08:13h
Izvor: Subotica.com
Cenjeni muzički pedagog, magistar horskog dirigovanja Gabriela Egete, preminula je u 92 godini života. Ostavila je neizbrisiv trag u razvoju kulture horskog pevanja, muzičkog života grada i u obrazovanju brojnih generacija muzičkih umetnika. Za svoj istaknuti pedagoški rad i doprinos kulturi našeg grada dobitnica je zvanja Počasni građanin, priznanja Pro Urbe, nagrade Dr Ferenc Bodrogvari...
Preminula istaknuta umetnica i muzički pedagog Gabriela Egete
Foto: Gabriela Egeto (Branka Perčić, arhiva 2012)

Ova istaknuta umetnica čitav radni vek posvetila je promovišući klasičnu muziku i predavajući stručne predmete u subotičkoj Muzičkoj školi, te dirigujući srednjoškolskim horom. 

Više od tri decenije vodila je kamerni hor "Pro Musica" sa kojim je ostvarila zapažene rezultate u zemlji i inostranstvu, te ostvarila mnoge praizvedbe dela baroknih majstora na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. U tim projektima sarađivala je sa eminentnim orkestrima regiona. 

Njen rad je bio visoko cenjen od vrhunskih eksperata u oblasti horske muzike, kao što su Mihajilo Vukdragović, Mladen Jagušt, Rudolf Matz, Enriko Josif, Rajko Maksimović i Vojislav Ilić. Ostavila je neizbrisiv trag u razvoju horskog pevanja, muzičkog života grada kao i u obrazovanju mnogih generacija muzičara, među kojima su subotički horski dirigenti: Gabriela Pekanović, Elvira Husar, Eva Gubena, Silvester Hajnal, Fedor Prodanov, Dragana Nikolić, Miroslav Stantić, Kristina Čikoš, Zoltan Dević i Čaba Paško.

Gabriela Egete rođena je u Subotici 1932. godine gde je završila osnovnu školu, gimnaziju i srednju muzičku školu na teorijsko - nastavničkom odseku i odseku klavira u klasi profesora Bordaš Lajoša. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Beogradu gde je i magistrirala horsko dirigovanje 1980. godine u klasi profesora Vojislava Ilića. Pozivana je nekoliko puta da svoju profesorsku karijeru nastavi na Muzičkoj akademiji u Beogradu.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 časova i 6 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 867
Povezane teme

in memoriam

preminuli

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.