Komentara: 0
Pregleda: 1401

Prešernov dan

09.02.2011. u 13:54h
Izvor: RTV Yueco
Prešernov dan

U Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je održana proslava slovenačkog kulturnog praznika, Prešernovog dana koji se obeležava danas. Prešernov dan je jedan od najvećih kulturnih praznika Slovenije koji slave svi Slovenci i van granica matične države. Proslavu u Gradskoj kući organizovala je Ambasada Republike Slovenije u saradnji sa Kulturnim društvom Slovenaca „Triglav“ iz Subotice.

Prešernov dan posvećen je najznačajnijem slovenačkom pesniku, a obeležava se na dan njegove smrti. Franc Prešern ponos je slovenačke poezije i autor slovenačke himne „Zdravljica“, koja poziva na zajednički život naroda i predstavlja zdravicu svim ljudima dobrog srca. Prešernov dan je veliki kulturnih praznik, koji slave svi Slovenci i van granica matične države.

Prigodan kulturno-umetnički program pripremili su članovi Udruženja „Triglav“ iz Subotice. Članovi Udruženja, koje postoji 8 godina, okupljaju se petkom i ponedeljkom od 20 časova u prostorijama iznad objekta „Šumice“, koje im je obezbedio Grad, kako bi negovali svoju kulturu i običaje.

Svečanost su uveličali i brojni gosti, a među njima i predstavnici drugih nacionalnih manjina. Prema poslednjem popisu u Subotici živi 150 pripadnika slovenačke nacionalne manjine.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1401
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.